Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Över 2 600 anmälda brott om hot och sabotage i valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Över 2 600 valrelaterade brott har anmälts sedan 1 april, varav nästan 400 rör brott som ofredanden och olaga hot. I Malmö blev två röstmottagare i en vallokal utsatta för rasistiska glåpord.

– De var väldigt aggressiva och sa att vi borde åka hem, trots att jag är född i Sverige, säger Latife Aoun.

Händelsen inträffade i slutet av augusti i Malmöstadsdelen Rosengård. Enligt Latife Aoun försökte två personer själva placera ut röstsedlar för partiet Alternativ för Sverige. Efter att ha blivit tillsagda att det inte är tillåtet ska de ha blivit aggressiva mot valfunktionärerna, något DN var först att rapportera om.  

– Hon skrek rakt ut “jävla invandrare, åk hem till ert hemland” och pekade finger, berättar Latife Aoun.  

– Jag försökte hålla mig lugn och bad dem lita på mig. Jag sa att jag bara försöker göra mitt jobb, men fick svaret att de inte litar på sådana som jag.  

Allvarliga brott mot fri- och rättigheter

Över 2 600 valrelaterade brott har anmälts mellan 1 april och 4 september. Det är alla brott som tros ha koppling till valrörelsen eller ha begåtts i syfte att påverka valresultatet eller enskildas politiska uppfattning. Nära 400 anmälningar är inom en kategori där ofredanden och olaga hot ingår.  

– Det är ett av de mest allvarliga brotten eftersom det är ett direkt angrepp på en person som utövar sina grundläggande fri- och rättigheter. Det är därför vi har en särskild polisoperation bara för att säkerställa och trygga valet, säger polisens kommenderingschef Jonas Hysing. 

Utsatta på Sergels torg

Vid valstugorna vid Sergels torg i centrala Stockholm är polisnärvaron hög. En ung man iklädd mjukisbyxor och luva plockas snabbt upp av polisen och visiteras mot en polisbuss, innan han släpps.

Här har Feministiskt initiativ tvingats flytta valarbetare till andra platser på grund av hot.  

– Vi har dirigerat om personer från den här valstugan till andra platser av staden för att de möter så mycket rasism här. Personer som är icke-vita vill inte stå här, berättar Miriam King, projektledare för partiets valsamordning.  

Själv har hon också fått ta emot hot.  

– Många killar i tonåren vill hävda sin manlighet genom att berätta att de skulle kunna brotta ner mig, i ett hypotetiskt slagsmål. Det var en som sa att om vi låstes in i en bur så skulle han ta mig.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.