Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, tror att socialdemokraterna vill fortsätta styra tillsammans med liberalerna. Foto: Johan Nilsson/TT och Gunilla Fritze/SVT

Statsvetare om Malmövalet: ”Tror att (S) och (L) trivs tillsammans”

Uppdaterad
Publicerad

Det är några meter mellan valstugorna på Gustav Adolfs torg i Malmö. Det är betydligt längre mellan flera av partierna ideologiskt. Några av dem kommer att styra kommunen tillsammans efter söndagens val. Andra kommer att få fortsätta i opposition.

– Jag tror att Socialdemokraterna gärna fortsätter styra tillsammans med Liberalerna, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.

För fyra år sedan gick de borgerliga partierna samman och försökte ta makten i Malmö. Men samarbetet sprack. Kristdemokraterna kom inte in i kommunfullmäktige och Liberalerna valde att samarbeta med Socialdemokraterna.

– De fick ett sockrat bud som de inte kunde tacka nej till, säger Anders Sannerstedt.

Valet 2022 Skåne

Nu är det val igen och Liberalerna i Malmö, liksom på riksplanet, söker sig till sina borgerliga kamrater M och KD.

– Vi vill ha lite mer borgerlig politik, så är det, säger Simon Chrisander (L), kommunalråd i Malmö.

Lämnat partispecifika sakfrågor utanför

Han tycker dock att samarbetet med S har fungerat bra under mandatperioden. En uppfattning som delas av Jan Olsson som är valarbetare för socialdemokraterna i Malmö.

– Vi har lämnat partispecifika sakfrågor lite utanför samarbetet, säger han.

Tappat i flera val

Socialdemokraterna har tappat väljare ända sedan de tog över makten i Malmö 1994. Tidigare år har de bland annat styrt kommunen tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Vi hoppas så klart på ett vänstermaktskifte, säger Emma-Lina Johansson (V).

Samma sak säger Miljöpartiets företrädare i Gustav Adolfs torgs valstugby.

– Ja, vi hoppas ju på det. Vi jobbar på det, säger Kerstin Wallin (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet