Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om: Misstänkta biverkningar av vaccinsprutan. Foto: Fredrik Sandberg/TT/SVT

Över 30 000 rapporter om vaccinbiverkningar

Uppdaterad
Publicerad

Rapporter om misstänkta biverkningar efter vaccinering mot covid-19 rasar in till Läkemedelsverket. Över 30 000 har nu registrerats, varav drygt tre fjärdedelar kommer från privatpersoner.

– Det är ett väldigt stort samhällsfokus som säkert genererar många fler rapporter än vad vi kanske skulle ha sett annars, säger Ebba Hallberg, enhetschef på Läkemedelsverket.

SVT har tidigare rapporterat att Astra Zenecas coronavaccin är överrepresenterat när det kommer till inrapporterade misstänkta biverkningar. Ebba Hallberg på Läkemedelsverket tror att en förklaring är att vaccinet har getts till många yngre och sjukvårdspersonal, som är mer digitalt och medicinskt kunniga.

Totalt har 31 844 biverkningsrapporter registrerats av Läkemedelsverket till och med 5 maj.

– Vi har nog förväntat oss att vi skulle få in väldigt många rapporter, säger Ebba Hallberg.

– I normala fall får vi in en bråkdel av antalet vi ser i dag. Vi brukar prata om toppen av ett isberg, nu ser vi nog även lite under vattenytan.

Majoritet från privatpersoner

Hälso- och sjukvården är skyldiga att rapportera misstänkta biverkningar, men vem som helst kan enkelt rapportera in upplevda biverkningar efter vaccinering via myndighetens hemsida.

Vaccinen mot covid-19 ger ungefär samma typ av biverkningar som andra vaccin – och de vanligaste inrapporterade biverkningarna är just feber, huvudvärk, trötthet och frossa.

Flest rapporter, hittills 20 004 stycken, rör alltså Astra Zenecas vaccin Vaxzevria. Det visar utdrag ur Läkemedelsverkets biverkningdatabas Bisi, som SVT Nyheter fick under fredagen.

Noterbart är att merparten av dessa, 16 026 stycken, kommer från konsumenter – alltså privatpersoner. Samma trend går att urskilja vad gäller de två andra covidvaccinen.

6 205 av totalt 9 146 rapporter som rör Comirnaty (Pfizer/Biontech) kommer från privatpersoner. För Moderna är samma siffror 1 508 av 2 106. Även några rapporter där det inte framgår vilket vaccin som avses har kommit in.

”I normala fall får vi in en bråkdel”

Ebba Hallberg tycker dock inte att det är särskilt anmärkningsvärt att privatpersoner står för majoriteten rapporter.

– Hela vårt system, vår databas för misstänkta biverkningar, bygger på spontant rapporterade biverkningar. Och det är självklart så att det är ett oerhört stort fokus på de här nya covidvaccinen nu, säger hon.

Rapporteringen ökar också från hälso- och sjukvården, men inte lika mycket. Hallberg tror att det beror på att vården är väldigt pressad och i första hand fokuserar på det som är mer allvarligt och okänt när det kommer till covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet