Många hundägare med skotträdda djur flyr städerna under nyårsafton. Foto: TT

Över 500 hundar firar nyår på hotell – för att slippa fyrverkerier

Publicerad

Hundratals hundar och deras ägare tar in på flygplatshotell under nyårsafton – för att undvika fyrverkerier.
– Det blev fullbokat redan för ett år sedan, säger hotelldirektören Jonas Svensson.

För skotträdda hundar och andra djur kan nyårsafton vara en mardröm. Det har resulterat i att många djurägare tar sin tillflykt till flygplatshotell eftersom det råder fyrverkeriförbud runt omkring flygplatser.

– Det är den överlägset mest populära dagen på året hos oss, säger Jonas Svensson som är hotelldirektör på Sturup airport hotel utanför Malmö.

Under den kommande nyårsnatten kommer cirka 100 hundar och 140 människor att bo på hotellet – som varit fullbokat under lång tid, enligt hotellchefen.

”Roligaste dagen på året”

På Clarion hotel Arlanda airport utanför Stockholm kommer 380 hundar att vara incheckade på nyårsafton, vilket är rekordmånga. Hotellet vid Arlanda var tidigt ute med att erbjuda djurrum under nyår.

– Arlanda började med det här och då testade jag också, det gick fantastiskt bra. Det är femte året nu och det är den roligaste dagen på hela året. Det blir en fantastisk stämning, inte bara med hundarna utan med alla människor som har samma intresse, säger Jonas Svensson.

Även Häringe slott söder om Stockholm är populärt bland hundägare som vill ha fyrverkerifritt i samband med nyår. Under nyårsnatten kommer cirka 60 hundar att sova över på hotellet.

Foto: Clarion hotel Arlanda

Nya fyrverkeriregler

Sedan den 1 juni i år gäller nya regler när det kommer till raketer med styrpinne. Det krävs numera utbildning och tillstånd från kommunen för att få skjuta dessa raketer.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skadas årligen cirka 100 personer så pass allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka sjukvården. De nya reglerna är en olycksförebyggande åtgärd, enligt myndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer