Nästan 14.000 hushåll strömlösa

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals strömlösa, skador på fastigheter och mängder av nedfallna träd. Nu inleds inspektionerna av skadorna som orsakats av stormen Simone.

Stormen Simone drog in över södra Sverige med förödande kraft under gårdagen och i dag vaknade över 60.000 hushåll utan ström och utan besked kring när de kan få den åter.

Elbolaget Eon har varit värst drabbat och vid 20-tiden i kväll var fortfarande närmare 13.781 av Eons kunder utan elektricitet. Flest drabbade fanns i Skåne, men även i Kronobergs län finns flera drabbade. Under dagen har många kunder fått strömmen åter, men så snabbt kommer det inte gå att reparera strömmen för alla de återstående utan ström.

Oktoberstormen 2013

– Den sista kunden kommer nog inte ha strömmen tillbaka förrän i slutet av veckan, säger Mattias Hennius, presschef på Eon.

Helikoptrar besiktigar

Elbolaget har under dagen haft hundratals anställda ute i skogarna för att röja och reparera ledningar.

– Fyra helikoptrar har besiktigat våra linjer för att se omfattningen. Mer än hälften av alla kunder fick tillbaka strömmen på tisdagen, men de sämst drabbade får nog vänta tills slutet av veckan, säger Anders Persson, projektledare hos Eon, till TT.

Simone drabbade i princip samma stråk som stormen Per, men förödelsen är inte lika stor denna gång. Men även om de grävt ner många kablar finns det mycket arbete att göra.

– Det gäller att börja i rätt ände. Vi måste få in våra högspänningslinjer först. Lågspänningslinjer tar mycket kraft att återställa. Folk som bor där det ser ut så här kan räkna med att det blir fler mörka nätter, säger Anders Persson, projektledare hos Eon, till TT.

Nedfallna träd klippte telefonledningar

Varningarna inför stormen började komma redan i slutet av förra veckan och när Simone väl drog in så var det med rejäl kraft. På Hallands Väderö mättes de högsta vindstyrkorna i går med 42 meter per sekund, en bra bit över gränsen för orkanstyrka.

Från många håll rapporterades om översvämningar, skador på fastigheter och inte minst träd som fallit som plockepinn över vägarna.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har under dagen konstaterat att Skåne är det hårdast drabbade länet av stormen, och i området har det under dagen varit stora störningar i både den mobila och fasta telefonin. På tisdagskvällen beräknades cirka 14.000 av de fasta telefonikunderna vara utan telefoni, och för närvarande har cirka 2.000 abonnenter felanmält sin fasta telefoni i stormområdet.

Skogsstyrelsen har nu inlett inventeringen av skadorna i skogsområden och kommer på onsdagen komma med en preliminär rapport.

Tågtrafiken börjar rulla

Efter att ha stängts av under eftermiddagen i går har tågen i stort rullat under dagen, och Trafikverket anser att dagens arbete gått enligt plan.

Det enda mer oväntade problemet har varit stopp på Västkustbanan mellan Göteborg och Malmö, och det väntas vara löst klockan sex.

När det gäller vägarna ser det ljusare ut.

– Alla större vägar är röjda, men det pågår fortfarande arbete på de mindre vägarna, framför allt i Halland och nordöstra Skåne. Det senaste jag hörde var att det ska vara avklarat till kvällen, säger Eva Nordén på Trafikverket till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oktoberstormen 2013

Mer i ämnet