I dag kommer antagningsbeskedet till universitet och högskola och köerna till hemsidan Antagning.se är över en timme långa på torsdagsförmiddagen. Foto: Fredrik Persson/TT och faksimil Antagning.se

Över 100 000 i kö för att få antagningsbesked: ”Ingen panik”

Uppdaterad
Publicerad

Över 400 000 personer har sökt utbildning på universitet eller högskola till hösten. På Antagning.se, där man från och med i dag får besked om man kommit in eller inte, är det vid 12-tiden över 100 000 personer i kö för att komma in på hemsidan. Väntetiden uppskattas till över en timme.

Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet som har hand om Antagning.se, berättar att det är rekordmånga som har sökt i år.

– Det är fler än 402 000 personer som är nyfikna och undrar om de har fått en plats. Men alla kommer att få sitt besked över mejl under dagen där man också kan läsa sitt antagningsbesked.

Att det är kö in till sidan beror på att så många går in samtidigt.

– Nu är det extremt eftersom vi aldrig har haft så många behöriga sökande. Det är en ökning på åtta procent i år jämfört med förra året, och redan då var det bra siffror.

Men redan under dagen tror Åke Lernefalk att det kommer lugna ner sig.

– Det är inte heller någon panik. Det är en dryg vecka till man behöver ta ställning till om man vill gå utbildningen eller inte.

Den sista svarsdagen för antagningsbeskedet är den 19 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.