Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går till när försvaret övar utanför Stockholm i klippet. Foto: Per Leandersson/SVT

Överbefälhavarens uppmaning till myndigheterna: Förbered er

Uppdaterad
Publicerad

Sverige befinner sig i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge och svenska myndigheter måste nu höja takten i hur man förbereder sig för ett försvar av landet. Det var budskapet från överbefälhavare Micael Bydén då han i veckan kallade till sig ledare från ett fyrtiotal myndigheter som ingår i totalförsvaret. Vid mötet delade Försvarsmakten med sig av sin skarpa krigsplanering för hur Sverige ska försvaras.

Mötet ägde rum i Kungsängen utanför Stockholm tidigare i veckan. På plats fanns representanter för en rad myndigheter som ingår i totalförsvaret, som polisen, MSB och Energimyndigheten.

Vid mötet delade Försvarsmakten med sig av sin skarpa försvarsplanering, alltså hur man ska försvara landet i händelse av krig. Överbefälhavare Micael Bydén säger till SVT att myndigheterna nu måste öka tempot i sina förberedelser.

– Nu är det en höjd eskalering vi ser och vi utesluter egentligen inga händelser framöver. Putin har visat att han är villig att ta risk, han går in och gör det han uttrycker att han ska göra. Därför finns det skäl för oss nu att accelerera vår planering och vårt samarbete, säger Micael Bydén till SVT.

– Nu tar vi det här till nästa steg. Nu delar vi skarp information. Jag tar min utgångspunkt i svensk försvarsplanering, vi delar den informationen och vi gör det mot de civila deltagarna för att de ska kunna vidta åtgärder, förbereda sig för ett nästa steg.

”Det är skarpt läge”

På mötet redovisades delar av Försvarsmaktens krigsplanläggning, och vad de andra myndigheterna inom Totalförsvaret förväntas göra för att kunna stödja Försvarsmakten och upprätthålla samhällets service.

– När man får den här typen av information blir det lättare att förstå vilket behov Försvarsmakten kommer att ha i de riktigt svåra situationerna som skulle kunna uppstå här framöver, säger Micael Bydén.

Ska man se det här som att svenska myndigheter nu förbereder sig på att värsta skulle kunna inträffa?

– Absolut. Det är precis det vi diskuterar de här dagarna. Det är skarpt, vi tar information ur de skarpa planerna, vi för diskussioner här på en nivå som vi behöver göra just nu. Det är ett skarpt läge, det är ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge där vi egentligen inte utesluter några utfall framöver, säger Micael Bydén.

Krishanteringsrådet möts

På torsdag har regeringen kallat in det så kallade krishanteringsrådet, där man bland annat ska diskutera det misstänkta sabotaget mot Nordstream 1 och 2.

ÖB ser inte främst militära hotbilder i nuläget.

– Det är i första hand inte de konventionella militära styrkorna runt våra gränser vi ser utan det är andra typer av hot. De kan vara politiska, de kan vara diplomatiska, de kan vara åtgärder inom ramen för cyber, det finns en rad åtgärder i den här verktygslådan, säger Micael Bydén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.