Per Bolund (MP) tagit över bostadssamtalen som ansvarig minister efter Mehmet Kaplans avgång. Foto: TT

Deadline allt närmare för bostadssamtal

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt en månad ska vårens blocköverskridande bostadssamtal vara klara. Medan regeringen hoppas på en överenskommelse så ser de borgerliga partierna mer dystert på möjligheterna.

– Hittills har samtalen i hög grad gått på tomgång. Regeringen och i synnerhet Socialdemokraterna presenterar inte vad de vill, säger Erik Ullenhag (L) som är ekonomisk-politiskt talesperson.

Centerpartiets deltagare i samtalen, Ola Johansson (C), skrev nyligen att man nästan är längre från målet ”än vad vi var när samtalen började och det ska mycket till för att jag ska se en ljusning nu”. Han önskar att statsminister Stefan Löfven (S) griper in för att lösa blockeringarna som finns.

#BOSTADSÖKES

Ingen bostadsminister

Efter att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) tvingades avgå, så har Per Bolund (MP) tagit över bostadssamtalen som ansvarig minister.

– Vi har ju sagt att vi ska vara färdiga innan sommaren och det är ju inte så lång tid kvar tills dess, säger han.

Han menar att de viktigaste frågorna har varit uppe på bordet och att regeringen lyssnat till alla partiernas förslag, utom Sverigedemokraterna som inte bjudits in. Nu förbereder regeringen sitt förslag som de ska lägga fram under slutfasen av bostadssamtalen inom kort.

– Då får partierna göra en egen utvärdering ifall man kan stå bakom eller om man väljer att inte vara med i en överenskommelse, säger Bolund.

Djupa skillnader

Ifall regeringen misslyckas få till en överenskommelse, kommer den att gå fram med ett eget förslag till riksdagen.

– Antingen kommer vi gå fram i samarbete med andra partier, det är det vi helst önskar, eller också kommer vi agera som regering, säger Bolund.

Alla är ju för att det ska byggas mer. Men många av förslagen på bordet under samtalen är djupt ideologiska, och skiljer vänstern från högern i politiken.

Särskilt svåra frågor är om marknaden ska sätta hyrorna fritt, om staten ska subventionera byggande och ifall skatten ska sänkas för de som säljer sin bostad.

I de frågorna står partierna fortfarande långt ifrån varandra. Erik Ullenhag (L) menar att regeringen nu måste välja – antingen satsa på en överenskommelse med allianspartierna eller med vänsterpartiet. Både och går inte, menar han.

”Politiskt spel”

– Det är ett vägval för regeringen. Först måste det ske. Då kanske vi kan komma framåt, säger Ullenhag (L).

Vänsterpartiets bostadspolitiske talesperson menar att de borgerliga partierna använder bostadssamtalen som ett politiskt spel.

– De ägnar mycket tid åt att prata illa om samtalen och vill inte delta egentligen. Jag ifrågasätter lite hur intresserade de är av att komma fram till en lösning, säger Nooshi Dadgostar (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet