Stefan Löfven, ordförande för IF Metall menar att kärnkraften är avgörande för energiförsörjningen i Sverige. Till SVT:s Agenda säger han att alliansen och oppositionen bör förhandla fram en ny, bredare och mer långsiktig överenskommelse och han är också kritiskt till att man har överlåtit utbyggnaden till vad han kallar för ”ett oligopol”.
-Att tro att kärnkraften kan försvinna utan att det får konsekvenser för utsläppen av koldioxid eller att vi får elbrist är enligt vårt sätt att se det lite blåögt. I det perspektivet innebär den överenskommelsen två saker. Den är för smal och man har lagt makten i händerna på ett oligopol, säger Stefan Löfven.
”Låste upp”
Energiminister Anna-Karin Hatt (C) försvarar dock allianspartiernas överenskommelse.
-Vad energiöverenskommelsen gjorde var att den låste upp åratal av politiska låsningar. Med energiöverenskommelsen har vi fått långsiktiga stabila spelregler. Det är tydligt vilka mål vi har satt upp för den förnyelsebara energin, säger Hatt.
Stefan Löfven efterlyser en bredare, blocköverskridande överenskommelse om energin.
-Det är bra med vindkraft. Men att tro att vindkraften ska ersätta kärnkraften i sin helhet tror inte vi på. Det får allvarliga konsekvenser för industrin. Vi pratar om välfärd och därför måste blocken sträcka ut handen och nå en överenskommelse, säger han.
Anna Karin Hatt säger att om det finns ett intresse från oppositionen om att sluta upp bakom vad hon kallar för en framtidsinriktad energipolitik som bygger energiöverenskommelsen är oppositionen välkomna.
Innebär regeringens överenskommelse att det i praktiken inte kommer att byggas några nya reaktorer?
-Det kan inte jag som politiker bedöma. Vi var tydliga i överenskommelsen om att kärnkraften måste bära sina egna kostnader. Det kommer inte att bli så att vi går in med pengar och subventionerar kärnkraften. Det är ett tydligt besked, säger Hatt.
2009 enades alliansen om energipolitiken. Överenskommelsen innebar ett ja till att bygga nya reaktorer. Kärnkraftsmotståndet var läge en hjärtefråga för Centerpartiet och efter överenskommelsen började en svekdebatt partiet. Kritikerna menade att dåvarande partiledaren Maud Olofsson övergett en av partiets verkliga hjärtefrågor.
Nu kan det visa sig att Maud Olofsson trots allt kan ha dragit det längsta strået. Energiföretagens intresse för nya reaktorer är svalt. Det skulle inte löna sig att bygga några nya reaktorer om inte staten gick in som finansiärer, något som regeringen har sagt nej till. I veckan medgav statsminister Reinfeldt att centern har lyckats väl i sina förhandlingar.
Andreas Liebermann
andreas.liebermann@svt.se