Gustaf Fridolin, språkrör Miljöpartiet. Foto: Scanpix

Därför hotar MP bryta samarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet hotar bryta den migrationspolitiska överenskommelsen med regeringen.

Efter gårdagens hot från Miljöpartiets att bryta den migrationspolitiska överenskommelsen, meddelade regeringen idag att man föreslår nya regler för papperslösa.

Miljöpartiets hot om att hoppa av överenskommelsen kommer efter den senaste tidens debatt om polisens jakt på papperslösa i Stockholms tunnelbana och regeringens nej till att ändra innebörden i begreppet ”särskilt ömmande omständigheter” för att få stanna i Sverige.

Här vill Miljöpartiet att formuleringen ändras så att fler som behöver vård eller har bott länge i Sverige, inte minst barn, ska få stanna i Sverige.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt förhåller sig kallsinnig till Miljöpartiets krav:

– Vi är beredda att fullfölja det som står i överenskommelsen, däremot är vi inte beredda att ändra den, säger statsminister Fredrik Reinfeldt, utan att gå in på detaljer enligt TT.

– Om det beskedet stämmer, då lever inte överenskommelsen längre, säger Miljöpartiets Gustav Fridolin till TT.

På den punkten tycks regeringen inte vilja ge med sig. Däremot öppnar Fredrik Reinfeldt idag för att papperslösa ska beviljas vård på samma villkor som asylsökande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer