Foto: TT

Övergrepp på nätet kan jämställas med våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Sexuella övergrepp som sker via nätet, där gärningsman och brottsoffer inte har fysisk kontakt, ska bedömas lika allvarligt som sexuella övergrepp som sker i verkligheten. Det väntas Sexualbrottskommittén föreslå i dag.

De senaste åren har flera stora rättegångar mot män som utnyttjat barn sexuellt via internet ägt rum. Män som tvingat hundratals barn runt om i Sverige att klä av sig och utföra sexuella handlingar på sig själva framför en webbkamera.

Det har kallats virtuella våldtäkter men i praktiken har ingen av gärningsmännen dömts för våldtäkt eftersom det varit tveksamt om den nuvarande lagen ger utrymme för det när gärningsmännen inte deltagit fysiskt själva i övergreppen. Domstolarna har tolkat lagen olika och ofta har gärningsmännen dömts för mindre grova brott som utnyttjande av barn för sexuell posering till exempel.

Nytt förslag väntas

Men nu kan det komma att ändras. För i dag väntas Sexualbrottskommittén, som har haft i uppdrag att se över lagen när det gäller övergrepp som begås via internet, enligt källor till SVT Nyheter, att föreslå att övergrepp som sker på distans ska bedömas lika allvarligt som de som sker vid fysiska möten.

Det betyder att man inte ska göra skillnad på sexuella övergrepp som begås när gärningsmannen och brottsoffret befinner sig på samma ställe och övergrepp som begås utan att gärningsmannen har direkt fysisk kontakt med brottsoffret. För konsekvenserna för barn som utsätts för sexuella övergrepp via internet bedöms vara minst lika allvarliga som vid fysiska sexuella övergrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.