Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska man ta tredje dosen även om man varit smittad med omikron? Hör överläkaren Johan Styrud svara i klippet. Foto: Storyblocks/SVT

Överläkare Johan Styrud svarar på tittarnas coronafrågor

Uppdaterad
Publicerad

Symptom, testning, karantänsregler, vaccinering och omikron. Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus i Stockholm, svarar på era coronafrågor i SVT:s Morgonstudion.

Varför ska alla vaccinera sig om det ändå inte skyddar mot sjukdomen? Det var en av flera tittarfrågor som överläkaren Johan Styrud svarade på under måndagsmorgonen.

– Det finns starka argument. Vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död, det får man inte glömma bort. Och om man är vaccinerad så smittar man under mycket kortare tid, och du själv blir mycket mindre sjuk, säger Styrud i Morgonstudion.

Smittspridningen i samhället är stor just nu, och enligt Folkhälsomyndighetens scenarier når vi toppen först i slutet av januari. Men finns det inget positivt med den skenande smittan?

– Det tycker jag att det finns. Siffrorna går väldigt fort uppåt nu, då kanske det kommer till läget att vi får en så kallad flockimmunitet.

Vad säger karantänsreglerna egentligen? Och behöver man ta en tredje spruta om man nyligen har haft covid-19? Hör alla frågor och svar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer