Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus i Stockholm, oroas över den ökande smittspridningen. Foto: SVT / Stefan Jerrevång / TT

Överläkare: Utesluter inte en fjärde våg

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar smittas av covid-19. EU:s smittskyddsmyndighet har höjt risknivån för hela Sverige och huvudstadsregionen är nu rödmarkerad.

– Sticker smittalen iväg kanske man måste införa tuffare restriktioner igen, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

Antalet fall av covid-19 har den senaste tiden ökat så pass mycket att smittspridningen inte längre ligger på låga nivåer.

Incidensen räknat över 14 dagar var förra veckan 59 fall per 100 000 invånare. Det har lett till att EU:s smittskyddsmyndighet ECDC har ändrat färgen på Sverige från grön till orange – och Stockholm till röd. Det innebär att risknivån har höjts för hela landet.

Johan Styrud, som arbetar som överläkare på Danderyds sjukhus och är ordförande i Stockholms läkarförening, är oroad över utvecklingen.

– Man måste verkligen ta det här i akt. Det är en farlig situation, säger han i Aktuellt.

Överläkaren utesluter inte att en fjärde våg kan drabba landet. Han påpekar hur viktigt det är att följa alla försiktighetsåtgärder och uppmanar alla att vaccinera sig.

Siffrorna talar emot restriktionslättnader

Andelen fall av covid-19 med koppling till utlandsresor låg förra veckan på 17 procent. Överläkaren menar att de som tvekar inför resan bör stanna hemma.

– Sticker smittalen iväg kanske man måste införa tuffare restriktioner igen.

Steg fyra i regeringens plan för att öppna Sverige innebär bland annat att deltagarbegränsningar för privata, allmänna och offentliga sammankomster tas bort. Regleringarna på serveringsställen inomhus ska tas bort helt. Johan Styrud menar att de siffror som presenterades på fredagen talar emot att steget genomförs i september som planerat.

Ska vi ta ett steg tillbaka?

– Fortsätter den här smittspridningen då måste man kanske backa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.