Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Överläkaren om covid: ”Restriktioner har ingen effekt”

Publicerad

Kombinationen av flera smittsamma virus pressar sjukvården i Sverige. På flera sjukhus brottas man med överbeläggningar och tvingas skjuta upp planerad vård. Så hur ska man egentligen bete sig när man testar positivt för covid-19 nu? Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus, reder ut fem frågetecken här: 

– Min gissning är att sjukdomen är så utspridd i samhället att restriktioner har ingen effekt, säger han till SVT. 

Smittspridningen av luftvägsvirus, framförallt covid-19 och RS, har tagit fart i Sverige under de senaste veckorna och sätter hög press på sjukvården.  

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tengmark Wisell beskriver läget vi befinner oss i som ett “förändrat epidemoilogiskt läge” – eller en ny fas. Det innebär att de olika luftvägsvirusen tillsammans piskar på sjukvården – samtidigt som vanligt folk blir allt bättre på att skydda sig.  

Men trots att vi befinner oss i en ny fas är pandemin inte över. Ska man fortsätta vaccinera sig och vilka restriktioner gäller egentligen?  

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus reder ut fem frågetecken om covid-19 i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.