Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överlevare, fortsättare eller mästare? Psykologen Sofia Bilbao tipsar om hur du kan tackla oxveckorna. Foto: Storyblocks/SVT

Överleva eller maxa – så kan du planera oxveckorna

Uppdaterad
Publicerad

Jul och nyår är förbi och än är det långt till våren. Perioden fram till påsk, de så kallade ”oxveckorna”, kan upplevas som tung.

– Ett tips är att försöka ta vara på dagsljuset, säger psykologen Sofia Bilbao.

Tiden mellan mitten av januari och påsk kallas ”oxveckorna” och refererar till ett bondesamhälle där man slet som just oxar. Hur långt tillbaka man talat om oxveckor är oklart, men det finns uppteckningar från 1800-talet där begreppet nämns.

– När man använt det historiskt har det varit för olika perioder, till exempel tiden efter midsommar. Då var det långt till nästa högtid och mycket hårt jordbruksarbete, säger etnologen Jonas Engman.

Mer populärt i vår tid

Men enligt Jonas Engman verkar uttrycket inte ha varit betydande i förindustriell tid, utan har populariserats på senare år.

– I dagstidningar dyker det mest upp i vår tid. Vi går tillbaka till en föreställning om vad man gjort förr. Så gör vi om det och flyttar in det i vår egen erfarenhet. Det är ett av många uttryck kopplade till ritualer och högtider som vi hänger upp årscykeln på, säger han.

Psykologen: Ta vara på ljuset

Oxveckorna kan upplevas som gråa – en återgång till vardag och arbete efter julen. Psykologen Sofia Bilbao, som driver kontot ”Psykologtipset” på Tiktok, uppmanar till att låta dagsljuset lyfta måendet.

– Det är inte helt lätt vid den här tiden på året, men kan man komma ut en sväng på lunchen eller förmiddagen kommer sömnen och dygnsrytmen att påverkas positivt, säger hon.

I videon ser du fler tips från Sofia Bilbao – för dig som bara vill ta dig igenom oxveckorna, och för dig som vill maximera tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.