Överlevnadsexpert: Vädret kan svänga snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Behåll lugnet, hitta vatten och skaffa dig skydd mot vindarna. Det är överlevnadsexperten Johanna Sundberg Sjöbergs råd för den som är vilse i fjällen.

På Ritsem fjällstation är det högsäsong och mycket folk i rörelse. Det är den sista utposten för fjällvandrare som vill utforska  nationalparkerna i Sarek och Padjelanta. De vandrare som kommer hit är väl förberedda – det måste de vara.

Den 19:årige dansk som anmäldes försvunnen för tio dagar sedan är en van vandrare med god kondition. Han tältade tillsammans med en kamrat nedanför Allaksfjället när han beslöt sig för att på egen hand bestiga toppen. Turen skulle ta fyra timmar men han kom aldrig tillbaka.

Försvunnen dansk i Ritsem

-Jag vill inte avråda från att göra avstickare från lederna men man måste vara två, säger Teresa som jobbar på Ritsems fjällstation. Och man måste se upp och läsa av terrängen.

Just i år är det mycket vatten i forsarna eftersom det har regnat mycket och snön har smält sent. Vandrare har berättat för henne att det har varit svårare att vada över de strida fjällforsarna och att de har fått ta omvägar.

En annan risk är förrädiska glaciärsprickor, som även om de inte är speciellt djupa kan vara svår att ta sig upp ur.

Lätt att bli överrumplad

Men den största faran när man befinner sig i fjällen är att väderomslagen kan komma så snabbt, enligt Johanna Sundberg Sjöberg som är instruktör på Försvarets överlevnadsskola.

-Det är lätt att bli överrumplad och om du inte hade planerat för att stanna ute länge så kanske du inte har rätt utrustning med dig, säger hon.

Hur länge en människa klarar sig i vildmarken beror helt på individens personliga förutsättningar.

-Om man är van vid omgivningen är det lättare. Då vet man hur man ska handskas med situationen och kan undvika att drabbas av panik. Det allra viktigaste är att behålla lugnet, säger hon.

En faktor som är helt avgörande för överlevnaden är tillgången till vatten. Tillgången på mat är liten på fjällen såvida man inte vet hur man jagar ripa eller lämmel. Men teoretiskt sett klarar en människa sig upp till tre veckor på bara vätska.

Då är det viktigare att snabbt hitta eller bygga sig ett skydd mot vind och regn.

-Ju mer det blåser ju kallare blir det. Om man är fuktig och blöt blir det ännu kallare.

Gps:en räcker inte

Johanna Sundberg Sjöberg avråder från att bestiga berg utan sällskap. Men den som van vid at vistas i naturen ska inte vara rädd för att ge sig ut ensam och njuta av den – bara man kan karta och kompass.  

Många vandrare i dag har kläder som tål arktiska klimat och teknisk utrustning som kan hålla kolla på både kartan och väderleken.

-Men om gps-batteriet tar slut och man inte kan grunderna i överlevnad då spelar det ingen roll hur mycket gore-tex man har på sig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnen dansk i Ritsem

Mer i ämnet