Pia Lundin, Sjukvårdspartiet går direkt från vården till politiken. Hon blir regionråd på heltid och ska företräda oppositionen. Foto: SVT / Pierre Ragnehag

Överraskande namn i regionpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

– Vi ska vara en blåslampa på majoriteten, lovade Centerns Jonny Lundin när den nya oppostionsgruppen i regionen presenterades idag.

Tre partier – plus ett fjärde. Även Vänsterpartiet är med på ett oppositionshörn i en valteknisk samverkan.

Det kan gå undan i politiken – för bara ett halvår sedan stod Centerns Jonny Lundin med sina kamrater i Vårdalliansen och presenterade en gemensam valplattform. 

Idag, ett val, ett antal förhandlingar och ett havererat allianssamarbete senare, har Lundin fått leta upp nya vänner att samarbeta med.

Val 2018 Västernorrland

I opposition, den här gången. Moderater och Liberaler gick ju över till den andra sidan och ska styra regionen med socialdemokraterna.

I april 2018 – Vårdalliansen presenterar sin gemensamma valplattform. Idag är alliansen historia och Centerpartiet och Kristdemokraterna står i opposition till Moderater och Liberaler Foto: SVT

Tre partier – plus ett fjärde

Precis som i majoritetsstyret blir det lite av ohelig allians även här.

Det blir tre partier plus ett fjärde – Centern, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna bildar oppositionens kärna och gör det i valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet.

V blir en del av oppositionssamarbetet, men ändå inte.

Vill maximera utfallet – och isolera SD

Den tydliga poängen är att få så stor utdelning som möjligt när det gäller platser i utskott och nämnder, vilket tjänar två syften;

dels stärker det oppositionens roll, och dels, vilket poängterades när oppositionen idag presenterade sin uppställning, stänger man Sverigedemokraterna ute så mycket som möjligt.

Centerns Jonny Lundin har satts i förarsätet – han blir regionstyrelsens andre vice ordförande och det som i dagligt tal brukar kallas ”oppositionsråd”

– Det vilar ett särskilt ansvar på mig som sammankallande för oppositionen och vara den ledande i det arbetet, säger Lundin.

Posten som oppositionsråd ÄR viktig i politiska sammanhang. Det handlar om att få en djupare insyn i det löpande arbetet, få del av olika underlag och få vara med i olika beredningsprocesser inför beslut. Makt att påverka, helt enkelt.

– Det är C, Kd och Sjvp som bildar en oppositionsgrupp, understryker Lundin, och i många frågor kommer vi agera gemensamt.

Många nya namn på scenen

Det är flera nya namn som nu dyker upp på den här politiska scenen. Ett överraskande är Else Ammor, som numera är sjukvårdspartist.

Hon blir ordförande för regionens revisorer. KD:s politiske sekreterare Henrik Sendelbach blir vice ordförande för kommunalförbundet för Kollektivtrafik och Kjell Bergkvist blir vice ordförande för regionfullmäktige.

Direkt från vården till politiken

En politisk rookie, Pia Lundin från Sollefteå, får det tyngsta oppostionsuppdraget vid sidan om Jonny Lundin.

Hon blir arvoderat regionråd och 2:e vice ordförande i tunga Hälso- och sjukvårdsnämden.

Pia Lundin kommer mer eller mindre direkt från sjukvården som enhetschef för intensivvårdsavdelningen på Sollefteå sjukhus.

Medlem i sjukvårdspartiet har hon varit sedan januari. 

– Det här kommer bli en utmaning, säger hon, men jag hoppas kunna bidra med kunskap och erfarenheter, jag vet ju hur det är att jobba på golvet, säger hon.

”Inget förenar KD med V”

Men vad är det då som förenar den här nya oppositionsgruppen egentligen, vilket är kittet som ska hålla ihop samarbetet?

– Sjukhusfrågan, menar Pia Lundin, att arbeta för att regionen ska ha tre fullvärdiga akutsjukhus.

– Vi har inte, som i grannlänet Jämtland, strukturen för att ha ett enda, centralt sjukhus, menar hon.

Tre partier – och ett fjärde i samarbete. Men vad har egentligen exempelvis Kristdemokraterna gemensamt med Vänsterpartiet?

– Ja, egentligen ingenting, tillstår Mona Hammarstedt, Kd:s gruppledare. Hon är snabb med att peka på att det bara rör sig om ett valtekniskt samarbete med V.

Fler stolar för den samlade oppositionen ska öka trycket på den nya majoriteten, helt enkelt.

Det här vill den nya oppositionen

– Tre fullvärdiga akutsjukhus i länet.

– Förstärkning av primärvården – minst 200 miljoner.

– Översyn av ersättningsnivåerna för primärvården, ersättningen per vårdinsats.

– Utveckla vårdvalet.

– Få bukt med kostnaderna för inhyrd personal

– Korta vårdköerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västernorrland

Mer i ämnet