Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jörgen Elfving om vad som händer om Ryssland skulle ta Bachmut. Foto: SVT

Överstelöjtnant: Ryssland tvingas ta paus om man intar Bachmut

Publicerad

Från ryskt håll uppges att den ukrainska staden Bachmut är nära att falla. Staden har blivit en prestigefråga för båda sidor – men sen tar det stopp.

– Sannolikt kommer vi se en paus i striderna om Ryssland skulle inta Bachmut, säger tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving.

Det ukrainska försvaret av Bachmut är hårt ansatt och de ryska styrkorna uppges komma allt närmare att inringa staden. Samtidigt har Ukrainas president Zelenskyj under natten sagt att fler styrkor ska skickas till Bachmut för att förstärka försvaret.

Enligt Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant, är det svårt att säga om eller när Bachmut kommer falla. Zelenskyjs ord pekar på att Ukraina inte avser att lämna staden i närtid, men att försvara Bachmut till varje pris är inte heller möjligt.

Kriget i Ukraina

– Till slut kommer en punkt när man inser att det inte räcker längre, då får man dra sig tillbaka, säger han.

Har ett symbolvärde

På det stora hela har inte Bachmut något strategisk betydelse för kriget. Ändå offras ett stort antal människoliv för att ta staden, som i dag ligger i ruiner.

– Det har blivit en symbol och en prestigefråga. Ryssland har inte haft några större militära framgångar sen i juli då man tog staden Lysytjansk. Tar man Bachmut kan man utmåla det som en stor framgång. Det är något som behövs för hemmapubliken om man säger så, säger Jörgen Elfvning.

Kan bli en kulminationspunkt

Vad som skulle hända om Ryssland lyckas inta Bachmut är däremot inte så mycket, menar Elfving.

– Jag bedömer att Ryssland inte har förmåga att fortsätta anfallet i västlig riktning i omedelbar närtid om staden skulle falla.

Elfving säger att vi sannolikt kommer se en paus i striderna ifall Bachmut intas.

– Man kan inte utesluta att Bachmut intagande blir en kulminationspunkt för den ryska sidan. Man orkar inte mer än så.

Vårvädret trappar ner stridsintensiteten

På kort sikt kommer även vädret vara avgörande för hur striderna fortlöper. De kommande två veckorna visar prognoserna på plusgrader och regn.

– Det gör att stridsintensiteten trappas ner då det blir svårt att röra sig vid sidan av vägarna.

– Sen på längre sikt blir en viktig punkt när Ukraina får den kvalificerade materielen. Då får vi se om Ukraina skapar förutsättningar för en ny motoffensiv, säger Elfvning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet