Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryskt artilleri har beskjutit vägar och broar i ett försök att blockera Ukrainska truppers väg in och ut ur staden. Foto: Reuters

Hårda gatustrider i Bachmut – tusentals civila kvar i staden

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska styrkor som försvarar Bachmut är hårt pressade och kan vara på väg att genomföra en kontrollerad reträtt. Enligt lokala myndigheter pågår gatustrider, och Ukraina behåller ännu kontrollen över staden.

– Ryssland försöker att omringa staden och de använder sina bästa och välutbildade Wagnersoldater, säger Alexander Rodnyansky, rådgivare till Ukrainas president Zelenskyj, till CNN.

Hela stadsdelar är totalförstörda och bara ruiner återstår av flera byggnader och flerfamiljshus. Förödelsen i staden Bachmut i östra Ukraina är omfattande efter månader av blodig och utdragen kamp om staden som beskrivs som symboliskt viktig.

Ukrainska styrkor som försvarar staden är under hård press. Enligt flera medier avancerar de ryska trupperna långsamt från den norra sidan av staden och hårda strider pågår också strax öster om staden, enligt Reuters. Det pågår nu bland annat gatustrider i utkanten av Bachmut, säger biträdande borgmästare Oleksandr Marchenko i en intervju med BBC på lördagen.

Han säger att det förmodligen finns 4 000-4 500 civila kvar i staden, där det innan den fullskaliga ryska invasionen bodde runt 70 000 människor. Han säger att civila som ännu är kvar försöker ta skydd i skyddsrum och att det saknas rinnande vatten, gas och elektricitet. Ett anonymt ukrainsk befäl har sagt till nyhetsbyrån AP att det har blivit för riskabelt för civila att lämna staden annat än till fots.

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin hävdade i en nyligen publicerad video att Bachmut är ”praktiskt taget omringat” av ryska styrkor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

ISW: Kan förbereda reträtt

Ukrainska styrkor kan förbereda sig för att lämna Bachmut, skriver amerikanska tankesmedjan ISW, Institute for the study of war, i sin senaste rapport. Analysen görs efter uppgifterna på fredagen om att Ukraina sprängt två broar in till staden. En över floden i nordöstra delen och en längs vägen mot Khromove strax väst om staden. 

ISW skriver att de kontrollerade sprängningarna tyder på att den ukrainska militären försöka hindra ryska soldater från att passera och avancera via Bachmut.

Ukraina: Behåller kontroll

I veckan sa Oleksander Rodnyanskyj, rådgivare till president Zelenskyj, att ukrainska styrkor kan backa från sina positioner i Bachmut – om det behövs.

– Vår militär överväger alla beslut. Än så länge har de kunnat behålla kontrollen av staden, sa Alexander Rodnyansky till CNN.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Striden om Bakhmut – så har det sett ut. Foto: AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.