Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Striden om Bakhmut – så har det sett ut. Foto: AP/TT

Kostsamma ryska framgångar i slaget om Bachmut

Uppdaterad
Publicerad

Ryska förband har efter hårda strider nu gått in i småstaden Soledar i östra Ukraina. Det skulle i så fall vara den första militära framgången på länge i Kremls försök att erövra närliggande Bachmut – men den kommer till ett högt pris.

Efter de senaste dagarnas intensiva anfall bedömer brittisk underrättelsetjänst att ryska förband nu delvis tagit kontroll över Soledar. Ockupationsstyrets ledare i Donetsk säger i rysk statlig tv att samhället är ”väldigt nära” att tas över av ryska styrkor.

De ukrainska försvararna riskerar nu att bli omringade, men tros fortfarande ha möjlighet att retirera. I Soledar saknas även, sedan i måndags, två brittiska volontärer som arbetade med att hjälpa det fåtal civila som finns kvar i samhället att fly, rapporterar BBC.

Till stor del är det förband från privatägda Wagnergruppen som utfört anfallen mot Soledar, och enligt den amerikanska tankesmedjan ISW används framryckningarna i propagandan för att visa legosoldaternas effektivitet.

Kapa försörjningslinjer

Soledar ligger en dryg mil nordost om Bachmut – och den ryska planen tros vara att försöka kapa försörjningslinjerna till de ukrainska förband som försvarar staden så att de blir utan ammunition, mat och andra förnödeneter.

Kreml har satsat mycket resurser och prestige på försöken att erövra Bachmut, men Ukraina har hårdnackat försvarat staden. Striderna har rasat i månader och liknats vid fasorna i första världskrigets skyttegravar.

Förlusterna i termer av antalet stupade uppgår troligtvis till flera tusen och har fått båda sidor att likna fronten i Bachmut vid en ”köttkvarn”. Endast ett fåtal av de 70 000 människor som levde i staden innan kriget har stannat kvar.

Möjlig Pyrrhusseger

Enligt Ukrainas president Zelenskyj, som själv varit på plats, finns inte en enda oskadad byggnad kvar i staden som före kriget var känd för sin saltgruva och sitt mousserande vin.

För Ryssland skulle en erövring av Bachmut har visst strategiskt värde, eftersom man då åter skulle kunna hota de viktiga ukrainska fästena Kramatorsk och Sloviansk längre västerut.

Men många bedömare menar att i takt med att Ukraina stärker sitt försvar på djupet, kommer en eventuell rysk seger Bachmut främst bli symbolisk. Och dessutom komma till ett mycket högt mänskligt pris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.