Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det amerikanska bolaget Maxar Technologies har släppt nya satellitbilder på Bachmut i Ukraina. Det visar hur mycket staden har förstörts sedan augusti. Foto: Maxar Technologies/Reuters

Stora delar av Bachmut i ruiner – nya bilder visar förödelsen

Publicerad

Brända åkrar, bombade byggnader och förstörd infrastruktur. Över 60 procent av staden Bachmut i östra Ukraina uppges ligga i ruiner sedan de intensiva striderna i området inleddes i augusti.

Nu visar nya satellitbilder från Maxar hur det såg ut före och efter de ryska framryckningarna.

Staden Bachmut har varit i föremål för omfattande beskjutning sedan det ryska invasionskriget intensifierades i regionen i augusti.

Staden har en viktig roll för Ryssland gällande dess kontroll av över Donbas-regionen, och har blivit en slagfält.

Den senaste tiden har beskjutningen mellan ryska och ukrainska styrkor eskalerat. Enligt ukrainska myndigheter i regionen är över 60 procent av Bachmut förstört.

Nu visar satellitföretaget Maxar bilder på hur området såg ut innan striderna bröt ut – och förödelsen efteråt.

Det som tidigare var gröna åkrar har förvandlats till aska, byggnader har sprängts bort infrastruktur totalförstörts.

På fredagen deklarerade Ryssland att en ensidig vapenvila införs längs hela fronten i Ukraina. Kort efteråt kom rapporter om att nya strider brutit ut i staden. Enligt AFP:s journalister på plats pågick under förmiddagen, svensk tid, beskjutning från båda ukrainska och ryska styrkor.

Se förstörelsen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.