Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paasikivi om vapenvilan: ”De ryska soldaterna är i ganska dålig form” Foto: TT

Putins order: Tillfälligt eldupphör för ryska styrkor

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin gick på torsdagen ut med en order till sina ryska trupper om eldupphör under den kommande rysk-ortodoxa högtiden som infaller lunchtid fredag till midnatt natten till söndag. Putin uppmanar Ukraina att göra det samma, men Ukraina avfärdar initiativet som hyckleri.

På torsdagseftermiddagen beordrade Kreml sina ryska trupper till eldupphör under rysk-ortodoxa julhögtiden, enligt AFP.

Vapenvilan ska vara i 36 timmar, från lunchtid fredag till midnatt natten till söndag. Han uppmanar även Ukraina att göra det samma, rapporterar Reuters.

Ukrainas presidentrådgivare Mychajlo Podoljak hånar dock Putins uppmaning om vapenvila i Kievs svar: ”Behåll hyckleriet för dig själv.”

”Delta i gudstjänst”

Putins besked kommer efter att den ryske patriarken Kirill tidigare under torsdagen gått ut med att en vädjan om vapenvila under den rysk-ortodoxa julhögtiden, ”så att ortodoxa människor kan delta i gudstjänster på julafton och Jesu födelsedag”.

Kiev ser Kirill som en Kreml-lakej och den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak kallar Kirill för ”en krigspropagandist” och varnade för att förslaget kan vara ”en cynisk källa”, enligt TT.

Överstelöjtnanten: Behövs vid fronten

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan, tror inte att vapenvilan kommer att hålla i sig under de 36 timmar som Ryssland utlyst.

– Jag ser den mer som ett utslag av att man behöver det vid fronten, än att man visar sig vara storsinnade fredsvänner.

Han tror inte att vapenvilan ska avbryta de hårda strider som pågått vid fronten de senaste tio månaderna.

– Men det blir intressant att se vad resultat blir vid lunchtid i morgon om ordern tränger ut, om de ryska förbanden slutar skjuta även om ukrainarna fortsätter.

Han tror att det finns två huvudsakliga skäl till vapenvilan. En av dem är att Putin vill inför den ryska befolkningen att han värnar traditionella värden.

– Men framförallt tror jag att det beror på att de ryska soldaterna är i ganska dålig form generellt. Många är relativt nymobiliserade, illa utbildade, illa utrustade och nu börjar det bli kallt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.