Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Staden står i lågor”. Hör volontärens vittnesmål från Bachmut i östra Ukraina. Foto: Denys Khrystov, AP

Situationen i Bachmut svår efter månader av strider: ”Vi lever på stenåldern”

Uppdaterad
Publicerad

Efter hårda strider i Bachmut i östra Ukraina visar nu bilder förödelsen i staden. Denys Chrystov är en av de volontärer som tagit sig dit.

– Strider pågår på stadens gator, säger han i ett klipp.

De våldsamma striderna kring Bachmut har pågått i över fyra månader. Under den tiden beräknas tusentals soldater ha stupat eller sårats – utan att någon sida gjort några märkbara framsteg.

Staden, som före kriget hade en befolkning på 70 000, har bit för bit förstörts av den ryska beskjutningen och är i dag en spökstad.

Enligt militärexperten Jörgen Elfving är Bachmuts strategiska läge en viktig anledning till de hårda striderna.

– Tar ryssarna staden har de större handlingsfrihet att välja fortsatt anfallsriktning, men under de minst fyra månader som striderna pågått har man egentligen inte haft några framgångar. Det kan indikera att man tillmäter den här staden en relativt stor betydelse – men det kan också vara så att det går prestige i det hela, säger han och fortsätter:

– Har man hållit på så här länge så ger man sig inte förrän man har tagit Bachmut.

Enligt Reuters kan Ryssland ha planer på att omringa staden Bachmut för att lättare komma åt de närliggande städerna Kramatorsk och Sloviansk. Volontärer evakuerar nu boende i staden, som länge varit utan el och vatten.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.