Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är ”Dödens köpman”? Se en sammanfattning av Viktor Bouts liv och hans första ord till rysk tv när han landar i Moskva i klippet. Foto: Apichart Weerawong/AP

Ryske vapenhandlaren Viktor Bout

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner har återvänt till USA i utbyte mot den ryske vapenhandlaren Viktor Bout. Nu öppnar Putin för fler fångbyten mellan länderna.

– Allt är möjligt, sa Vladimir Putin under en pressträff.

Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner satt fängslad i Ryssland i nio månader. Hon var dömd till nio års fängelse efter att ha åkt fast i en gränskontroll med cannabisolja. Griner har nu släppts och återvänt till sitt hemland och samtidigt släpptes en rysk fånge för att göra samma resa i motsatt riktning.

Hans namn är Viktor Bout och är en vapenhandlare som byggt ett imperium på vapen som blivit över efter Sovjetunionens fall. Han satt i fängelse i USA i 14 år efter att ha varit anklagad för att bland annat ha bistått talibaner och terrornätverket al-Qaida med vapen.

Öppnar för fler utbyten

Rysslands president Vladimir Putin har inte officiellt uttalat sig om utväxlingen men i samband med ett möte i Kirgizistan öppnade Rysslands president Vladimir Putin för fler fångutbyten.

– Vi kommer inte vägra till att fortsätta det här arbete i framtiden, sa Putin under en pressträff på fredagen, enligt nyhetsbyrån AP.

Senast i våras genomförde länderna en fångutväxling. Ryssland släppte den tidigare marinsoldaten Trevor Reed samtidigt som USA frigav den ryske piloten Konstantin Yaroshenko.

Pentagons talesperson John Kirby är försiktigt positiv till vidare samtal.

– Vi registrerade vad Putin sa. Nu får vi se vad han faktiskt gör, sa han enligt nyhetsbyrån AP.

USA har tidigare förhandlat om att få den tidigare marinsoldaten Paul Whelan släppt. Enligt amerikanska myndigheter har Ryssland behandlat fallet med Whelan annorlunda jämfört med Griner. Anledningen är att han är anklagad för spionage, något som USA förnekar.

”Skapar en viss atmosfär”

Putin säger att samtalen om utväxlingen mellan Grinner och Bout inte berörde Whelans situation.

– Vi hade inte som mål att gå från de samtalen till något annat, men de skapar en viss atmosfär.

Kremls talesperson Dimitrij Peskov uppger att fångutväxlingen inte är tecken på en förbättrad bilaterala relation mellan Moskva och Washington.

-  Den bilaterala relationen befinner sig fortfarande i ett dystert läge, sa Peskov enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.