Foto: SVT

Överväger svartkontrakt i jakten på boende

Publicerad

De har inte råd med en bostadsrätt och saknar möjligheter till att få en hyresrätt så nu överväger Karin Asp och sambon Anders att köpa ett svart hyreskontrakt för att slippa flyttkarusellen. – Det är fruktansvärt att det gått så långt.

Det är vinterkväll mitt i veckan. Karin Asp och sambon Anders är ute på kvällspromenad i Solna. Överallt lyser det av hemtrevnad i fönstren de går förbi.

– Varje människa behöver ha ett hem, utbrister Karin. Ett hem är ju ändå basen för ens välbefinnande.

Måste flytta om en månad

De stannar till en kort stund framför ett bostadshus där ljusslingor fortfarande hänger på balkongerna.

– Vi kan ju verkligen gå och drömma: ”Tänk om man fick bo där ...”

Hon är hemtjänstbiträde och han lastbilschaufför. Båda är strax under 40 år. Efter många år i Paris, där Karin hade eget hyreskontrakt, flyttade hon till Stockholm och möttes av en bostadssituation långt värre än hon väntat sig.

– Vi bor i tredje hand och vi måste flytta om en och en halv månad. Vi har inga som helst möjligheter att få ett förstahandskontrakt, och vi kan inte köpa.

– Jag kan få 950.000 i lån från bank har jag frågat, och det kan jag köpa ett garage för. I Uppsala.

– Kanske, inflikar sambon Anders.

Hårda krav på hyresgäster

De har haft bostadsannons ute och fått en del svar. Men många tillåter inte husdjur och paret har två marsvin som de är fästa vid och skulle gärna vilja ha hund i framtiden. Många andrahandsvärdar tillåter heller inte barn, har de sett när de sökt boende.

– Vad skulle vi göra om jag blev gravid. Ska vi tvingas göra abort i så fall, för att få bo kvar? Det är ju absurt.

– Vi kommer säkert att hitta någonstans att bo i tre månader i värsta fall och sen flytta vidare. Men det är inte livskvalité.

SVT: Många köper ju svarta hyreskontrakt. Vad tänker du om det?

– Det är fruktansvärt att det gått så långt. Men det värsta är att om jag visste var man kunde köpa dem, så skulle jag göra det, säger Karin Asp.

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Visa

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet