Det nya är att det räcker med tre kilos viktuppgång för att risken för högt blodtryck, graviditetsdiabetes och att få stora barn ska öka med mellan 20 och 40 procent.
Ju större viktökning desto större risker men framför allt gäller det att förhindra normalviktiga kvinnor från att gå upp efter graviditeten, säger Sven Cnattingius vid Karolinska in- stitutet som genomfört studien.
I undersökningen deltog 150.000 svenska mammor som fött två barn.
-Viktökning mellan två graviditeter ökar risken för överviktsrelaterade komplikationer, som komplikationer för mamman som högt blodtryck, graviditetsdiabetes, ökad risk för kejsarsnitt, och också för barnet, i värsta fall att fostret dör i slutet av graviditeten, men också att barnet föds med en ganska hög födelsevikt, säger professor Sven Cnattingius.
Fetma känd risk
Det är tidigare känt att fetma och övervikt ökar risken för till exempel havandeskapsförgiftning och högt blodtryck. Den nya studien visar att bara några kilos viktuppgång mellan graviditeterna ökar risken för komplikationer, även hos normalviktiga mammor.
För den grupp kvinnor som gått upp motsvarande nio kilo eller mer var riskökningen störst. Där ökade risken för havandeskaps-förgiftning och högt blodtryck med 80 procent och risken för fosterdöd med 60 procent.
Nå utgångsvikt idealet
-Jag tror att det vore alldeles utomordentligt om man kunde gå ner till sin utgångsvikt, men det är ju få förunnat att behålla sin vikt från 25-30-årsåldern. Men det vore det ideala, säger Sven Cnattingius.