• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

De vet inte om deras anhöriga lever

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste åren har många av de 2 000 uigurer som bor i Sverige inte kunnat kontakta sina anhöriga i Kina. De vet inte om de lever eller om de har internerats i så kallade omskolningsläger.

SVT Nyheter har mött uigurer i Sverige vars anhöriga finns i den kinesiska provinsen Xinjiang.

En som inte får tag på sina släktingar är Bilikezi Aikebaer.

Varför sitter de i fängelse?

– För att de är uigurer, säger hon

Tänker du på det?

– I princip varje dag.

I dag lever uigurer huvudsakligen i den självständiga regionen Xinjiang i nordvästra Kina. De utgör cirka 45 procent eller 11 miljoner av befolkningen. Rapporter från människorättsorganisationer talar om omfattande förföljelser och tvångsförflyttningar av uigurer.

Under 2018 kom uppdagades det att upp till en miljon uigurer sitter i läger i Xinjiang. Den kinesiska staten kallar dem för omskolningsläger och pekar ut uigurerna som potentiella terrorister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.