Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson är möjliga kandidater till posten som partiledare, erfar SVT. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Christer Nylander ställer inte upp som kandidat

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag kommer Liberalernas valberedning att avslöja vilka som kandiderar till att efterträda Jan Björklund. Men en av de fyra som varit tänkbar kandidat, Liberalernas gruppsledare i riksdagen Christer Nylander, är inte längre aktuell. Det skriver Nylander själv i ett Facebookinlägg på tisdagen.

Enligt uppgifter till SVT återstår nu tre möjliga kandidater till posten som partiledare för Liberalerna: Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni har båda offentliggjort att de kandiderar, och SVT erfar att även riksdagsledamoten Johan Pehrson gör det.

Christer Nylander, som är L:s gruppledare i riksdagen, var tidigare en tänkbar kandidat – men under tisdagen skriver han själv på sin Facebooksida att han inte kommer att ställa upp.

”Jag tror efter rätt mycket funderande att jag inte är den person som är bäst lämpad att bära ansvaret som partiledare”, skriver han.

Ger stöd till Erik Nylander

Nylander uppger samtidigt att han ger sitt stöd till Erik Ullenhag, en av kandidaterna, och menar att Ullenhag är mest lämpad att leda partiet framåt.

Erik Ullenhag, den förra integrationsministern, bekräftade så sent som i måndags kväll att han kandiderar till partiledare för Liberalerna.

”Jag kandiderar till partiledare för Liberalerna för att göra vårt parti till en relevant politisk kraft som tar ansvar för att utveckla Sverige”, skriver Ullenhag på DN Debatt.

Sabuni: ”Har känt ett varmt mottagande”

Nyamko Sabuni anmälde sig som kandidat till valberedningen redan i april.

– Jag har träffat en hel del medlemmar senaste veckorna och jag har känt ett varmt mottagande och jag har känt att mina tankar och idéer om vad jag skulle vilja med partiet i framtiden har mottagits väl, sa Sabuni på en presskonferens när hon berättade om sin kandidatur.

Sabuni är tidigare integrationsminister och jämställdhetsminister.

SVT erfar: Johan Pehrson kan kandidera

Ytterligare en som kandiderar erfar SVT är riksdagsledamoten Johan Pehrson.

Länsförbunden kommer att fälla avgörandet på ett extra landsmöte den 28 juni. Jan Björklund har varit partiledare i 12 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer