Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för onlinespel: ”Regelverken driver spelare bort från den licenserade spelmarknaden” Foto: SVT

”På väg att skapa ett nytt vilda västern”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens nya förslag för att stoppa spelmissbruket i coronatider riskerar att driva människor till den svarta spelmarknaden. Det menar Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för onlinespel.

– Vi är på väg att skapa ett nytt ”vilda västern” på spelmarknaden, säger han.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) presenterade på torsdagen en rad åtgärder för att minska konsumenternas risker på spelmarknaden i coronatider.

Men effekten riskerar att bli den motsatta, enligt Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för onlinespel, som företräder dryga 20-talet onlinespelbolag med verksamhet i Sverige.

– Jag reagerar med förvåning och bestörning. Alla de här regelverken, som kanske har ärliga ambitioner att stärka konsumentskyddet, driver spelare bort från den licenserade spelmarknaden.

Regeringen föreslår bland annat en insättningsgräns till ett spelkonto på 5 000 kronor i veckan. En åtgärd spelarna enkelt kommer att kunna runda, menar Hoffstedt.

– Som jag förstår är det inte en samlad gräns, utan spelarna kommer att kunna hoppa runt till olika spelbolag, vilket i sig är dåligt för konsumentskyddet.

Så ska olagliga aktörer stoppas

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger att de åtgärder som nu föreslås måste kombineras med särskilda insatser för att hålla borta de bolag som saknar licens.

– Därför får Spelinspektionen i uppdrag att både agera och vidta åtgärder mot dem. Men också återkomma om det behövs ytterligare verktyg för att hålla borta olagliga spelaktörer från den svenska marknaden. 

”Vilda västern 2.0”

Den svenska spelmarknaden omreglerades 2019 då en ny spellag och ett licenssystem infördes, med syfte att stärka skyddet för konsumenterna. Enligt Gustaf Hoffstedt riskerar regeringens föreslagna åtgärder nu få hela systemet att rämna.

– Kanske behövs det några åtgärder till för att det ska gå så långt, men nu är vi på väg att skapa ett ”vilda västern 2.0” på spelmarknaden, och det görs i konsumentskyddets namn.

Ser du ingen poäng i att regeringen tar till åtgärder i coronakrisen?

– Jag skulle vilja påstå att det är särskilt viktigt under covid-19-krisen att maximera spelandet i det svenska licenssytemet. Nu inför man åtgärder som kanske ser bra ut på pappret, men som får den omvända effekten, säger Gustaf Hoffstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.