Pälspolisen Stella kan upptäcka kortisolbrist

Uppdaterad
Publicerad

Binjurebarksvikt innebär att kroppen inte kan producera den mängd kortisol som behövs, något som Elin Hansson lever med varje dag. Tack vare den specialtränade assistanshunden Stella blir hon uppmärksammad på när hon börjar må dåligt – även om hon själv inte känt av det än.

Elin Hansson lever med sjukdomen binjurebarksvikt, en sjukdom som ofta tar lång tid att fastställa då symptomen kan skilja sig från person till person.

Bland de vanligaste symptomen är trötthet, orkeslöshet, viktnedgång och förändringar i hudens pigmentering.

Fråga doktorn

För Elin tog det flera år innan hon fick diagnosen.

Upptäcker kortisonbrist

För många med binjurebarksvikt fungerar det bra att medicinera, men på grund av att Elin har andra kroniska sjukdomar är det svårt att dosera, något som assistanshunden Stella hjälper till med.

Elin har alltid varit djurvän och kunde märka att hennes katter reagerade när hon var låg. Då föddes tanken på en assistanshund som skulle markera och känna av kortisolbrist.

Tränades på Elins doft

Elin kontaktade en hundtränare i Uppland som föder upp och tränar assistanshundar. De hade aldrig tidigare tränat en hund i att känna av kortisol, men hunden Stella var arbetsvillig, stabil och självständig, vilket skulle kunna fungera för Elin.

Stella tränades på att känna igen och markera Elins må dåligt doft, både hemma och ute bland människor, och flyttade hem till Elin när den var 1,5 år gammal.

Under de 2,5 år som gått sedan dess har hon skött sitt jobb exemplariskt och kallas ofta för pälspolisen Stella.

Se hela reportaget om Elin och Stella i Fråga Doktorn på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet