Det finns ännu inga omständigheter där privatpersoner kan få böter för brott mot pandemilagen. Men socialminister Lena Hallengren utesluter inte att det blir så längre fram i år. Foto: Johan Nilsson/Jessica Gow/RR

Då kan det bli aktuellt med pandemiböter för privatpersoner

Publicerad

Hittills finns inga beslut tagna om att begränsa tillträdet till någon allmän plats – och därmed kan inte privatpersoner bötfällas för brott mot pandemilagen. Socialminister Lena Hallengren utesluter inte att läget förändras under våren.

Privatpersoner ska kunna straffas om de bryter mot pandemilagens bestämmelser. Men den som är på plats i en trång matbutik eller i kollektivtrafiken kommer inte personligen att bötfällas.

Då kan individer straffas

Det är först när tillträde till någon allmän plats, såsom parker, stränder och torg begränsas, som det kan bli aktuellt för polisen att dela ut böter till enskilda personer.

Coronapandemin

– När vi går in på att begränsa tillträdet till allmän plats är det ingen som är ansvarig för den stadsparken eller badplatsen, då blir det individen som bryter mot föreskrifterna, sade socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff under tisdagen.

– Så här lång har vi inte begränsat tillträdet på någon plats, det ligger lite längre fram i tiden och kanske kopplat till väderlek, men det låter jag vara osagt, forsätter hon.

Företag kan få vite

I dagsläget är företag och andra aktörer som bedriver verksamhet som faller under pandemilagen som kan få behöva betala pengar, de kan få vite om de inte rättar sig efter de synpunkter som länsstyrelsen har.

Det här är vad som kommer att gälla om och när beslut fattas om att begränsa tillträdet på allmän plats:

Hur höga kommer böterna vara?

Bötesbeloppet är 2 000 kronor. Det är ett fast belopp till skillnad från dagsböter som baseras på en persons inkomst.

Riksåklagaren som kom fram till det beloppet menar att det är ett tillräckligt högt belopp för att signalera att det är allvarligt att bryta mot pandemilagen, men man tar också hänsyn till att även ungdomar i åldrarna 15-18 kan straffas.

Vem kan få böter?

Om man som privatperson bryter mot ett förbud om att samlas fler än vad som är tillåtet eller vistas på en plats där det är förbjudet med sammankomst så kan man få böter. Det gäller alla, även personer över 15 år.

Verksamheter som omfattas av pandemilagen kan istället få vite utfärdat av länsstyrelsen om man inte åtgärdar de brister som myndigheten påpekat.

Hur jobbar myndigeterna med det här?

Ordningsboten för privatpersoner kommer att utfärdas av polis. Polis och Åklagarmyndighet har förberett sig på att det kan komma förbud framöver där de kan behöva bötfälla personer.

För företag och andra verksamheter är det länsstyrelserna som har tillsynsuppdrag och ska se till att pandemilagen följs.

Hur länge gäller lagen?

Pandemilagen och möjligheten att straffas om man bryter mot den, gäller fram till sista september 2021.

Verksamheter som omfattas av pandemilagen

Teater, bio, fotbollsmatcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Gym, campingplatser, djurparker, museer och andra platser för fritids- eller kulturverksamhet.

Butiker, köpcentrum och liknande.

Kollektivtrafik och inrikes flygtrafik.

Lokaler, exempelvis festvåningar, och platser för privata sammankomster.

Allmänna platser, som parker och badplatser.

Regeringen kan också införa förbud mot att samlas i ett sällskap av en viss storlek på allmän plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet