Regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) föreslår att den så kallade pandemilagen avskaffas den sista mars. Covid-19 ska heller inte längre klassas som allmän- och samhällsfarlig sjukdom. Arkivbild. Foto: Marko Säävälä/TT

Pandemilagen slopas sista mars

Uppdaterad
Publicerad

Pandemilagen slopas sista mars.

Från april ska covid-19 inte längre klassas som en allmänfarlig sjukdom, föreslår regeringen i en proposition.

Och sista mars ska också den så kallade pandemilagen avskaffas, något som riksdagen tidigare begärt.

Anmälningsplikt ska dock gälla för covid-19 inom vården och omsorgen.

Förslagen finns i en proposition som regeringen nu lämnar till riksdagen. Avskaffandet är dock inte en följd av att riksdagen i ett tillkännagivande bett regeringen slopa lagen, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

– Vår bedömning är att det är möjligt att avskaffa lagen. Om vi hade bedömt att det inte var det hade vi tagit en ny diskussion med riksdagen, säger Hallengren.

Inte sannolikt

Vad gör regeringen om det blir en ny våg i höst och det finns behov av åtgärder igen?

Regeringen ser inte det som sannolikt, enligt Hallengren.

– Vi ser inte i dagsläget framför oss att vi ska återinföra restriktioner på det sätt som vi har fått uppleva till och från i två års tid. Men skulle vi hamna i en sådan situation får vi stifta en ny lag.

En utredning arbetar med förslag till en ny smittskyddslag men de slutliga förslagen från den ska inte lämnas förrän 2023.

Ytterligare ett förslag i dagens proposition är att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen upphör den sista mars.

Anmälningsplikt ska gälla för covid-19 även om den inte längre klassas som allmän- och samhällsfarlig sjukdom.

Får effekter

Det faktum att sjukdomen inte längre ska klassas som samhällsfarlig får flera effekter. En är att den som misstänker sig ha blivit smittad inte längre är skyldig att söka läkare. Kravet på smittspårning försvinner och inga krav kan ställas på karantän eller isolering. Rätten till smittbärarpenning försvinner också.

Men anmälningsplikt gäller för vården. Fall som upptäcks i vården ska anmälas till smittskyddet för att smittspårning ska vara möjlig.

Pandemilagen

(TT)

  • Den så kallade pandemilagen trädde i kraft första gången den 10 januari i fjol och har därefter i omgångar förlängts till den sista mars i år
  • Den innebär att regeringen ges rätt att besluta eller bemyndiga myndigheter att besluta om särskilda begränsningar för att förhindra spridningen av covid-19. Det handlar bland annat om begränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar, gym- och sportanläggningar, badhus, handelsplatser och platser för privata sammankomster, samt begränsningar i långväga kollektivtrafik.
  • Under normala omständigheter är detta beslut som ska fattas av riksdagen.
  • Tidigare har lagen även medgivit möjligheten att meddela förbud mot att vistas på vissa särskilda platser, till exempel parker, eller att helt stänga ned verksamheter. Den möjligheten försvann den 31 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.