Företaget Tomra som tillhandahåller pantautomater drabbades under söndagen av en cyberattack, vissa automater är fortsatt ur funktion. Foto: Jessica Gow/TT

Cyberattack orsakar problem med pantautomater

Publicerad

Pantautomater runt om i landet har varit ur funktion sedan i söndags då företaget bakom dem utsatts för en cyberattack. Det är oklart hur många automater som fortfarande är drabbade av problem, och företaget skriver i ett mejl att de flesta ska vara igång igen under onsdagen.

Företaget Tomra, som bland annat tillhandahåller pantautomater, har utsatts för en omfattande cyberattack som upptäcktes under söndagsmorgonen. Attacken har påverkat några av deras datasystem. För att stoppa attacken och mildra konsekvenserna kopplades därför vissa system bort, vilket påverkat pantautomater, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Företaget har pantautomater i länder i Europa, Asien och Nordamerika, vilka även de påverkats av cyberattacken.

Majoriteten igång igen

De modeller på pantautomater som är bortkopplade från företagets system efter attacken stängs ner när minnet är fullt. Företaget arbetar nu med att kunna få igång automaterna och koppla upp dem igen.

Majoriteten av pantautomaterna som företaget äger i Sverige ska vara igång igen under onsdagen, skriver företaget i ett mejl som SVT Nyheter tagit del av. Det är oklart hur många som fortfarande är drabbade av problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.