Turister kollar Stockholmskartan. Foto: TT

Papperskartor förlorar mot digitala

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på papperskartor sjunker drastiskt i takt med att alltfler karttjänster blir digitala. Tryckta stadskartor har minskat i efterfrågan med 60 procent de senaste fem åren.

Digitala kartor kliver in i vår vardag med stormsteg och pappersvarianterna kan snart vara ett minne blott. Försäljningen sjunker dramatiskt och Lantmäteriet överväger att sluta trycka upp sina allmänna kartor.

Det digitala skiftet märks tydligt hos Norstedts förlag där försäljningen av stadskartor på papper sjunkit med cirka 60 procent de senaste fem åren, enligt Pedro Pettersson, chef för kartor vid Norstedts.

– Stadskartor har minskat mest, för man har så mycket i mobilen. Min gissning är att marknaden går ner tio procent per år.

Ingen stadskarta i Malmö

I Malmö finns numera inte någon stadskarta att köpa. Norstedts som har uppdraget från Lantmäteriet att trycka upp stadskartor har inte funnit det lönsamt att trycka någon på flera år. Den senaste som nu är slut i butik var från 2008. I hösten lanserar förlaget dock en ny serie stadskartor, bland annat över Malmö.

Samtidigt ökar efterfrågan på kartor och geografisk information för digital användning enormt.

– Det används i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Telefonen håller koll på var du är, du har restaurangguider, taxiguider och så vidare i telefonen. Marknaden för geografisk information har dubblerats flera gånger de senaste tio åren, säger Emil Ciepielewski vid Lantmäteriet.

Sista upphandlingen redan 2015?

Samtidigt funderar även Lantmäteriet över hur man ska möta det minskade intresset för papperskartor. En möjlig åtgärd är att sluta låta trycka upp de allmänna kartorna över Sverige: fjällkartan, fastighetskartan, terrängkartan, vägkartan och översiktskartan. Det berättar Peter Nyhlén, ansvarig för produkter och distribution vid Lantmäteriet.

– Det finns inga beslut än, men den upphandling vi gör år 2015 för att trycka upp kartor kan bli den sista, säger han.

Fjällkartan kan bli kvar längst

– Ser man väldigt nyktert på det så får man väga nyttan för allmänheten mot kostnaden för oss. För allmänheten och friluftslivets del behöver det finnas kvar någon typ av statligt ansvarstagande för att kunna röra sig med pålitligt material i naturen.

Fjällkartan kan bli den karta som blir kvar längst, med tanke på fjällsäkerheten, resonerar Nyhlén.

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ser Jan-Anders Holmlund inte några större risker med detta.

– Utvecklingen av digitala system gör att behovet av papperskartor minskar, säger han.

Så kartläggs Sverige

  • Lantmäteriet kartlägger Sverige genom att fotografera och laserscanna från flygplan och mäta på marken. Man samlar även in grundläggande och tillförlitlig geografisk information genom samarbete med myndigheter och kommuner.
  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) levererar ett kartunderlag till räddningstjänster runtom i landet. Det bygger på Lantmäteriets baskartor.
  • Räddningstjänsten kan sedan använda kartorna i sitt jobb, genom att till exempel märka ut på kartan var det skett ett utsläpp eller en olycka.
  • MSB kan själv trycka upp kartor med Lantmäteriets underlag som bas.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Lantmäteriet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.