Partierna i Norge eniga: Rätt att undersöka koppling om invandring och brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

I Norge är brottsligheten bland invandrare och deras barn högre än bland övriga delar av befolkningen, det visar en en omfattande undersökning på ämnet. I stortinget råder enighet om att det var rätt beslut att genomföra undersökningen, men meningarna går isär om vilka politiska slutsatser man bör dra.

– Detta visar att vi bör minska invandringen till Norge, även om skillnaderna mellan invandrare och övriga i befolkningen har minskat. Det är fortfarande många grupper som är överrepresenterade, säger Jon Helgheim, stortingsledamot för Fremskrittspartiet.

– Jag håller inte med. Kriminaliteten sjunker och särskilt för flera invandrargrupper. Det visar att man inte kan koppla kriminalitet till invandring, säger Petter Eide som sitter i stortinget för Sosialistisk Venstre.

”Viktigt att siffrorna nu finns på bordet”

På en punkt är de politiska motståndarna däremot helt eniga: det är bra att studien är gjord.

– Det är viktigt att siffrorna nu finns på bordet så slipper vi sitta och krångla med det utan istället kan diskutera vad det är vi ska göra, säger Jon Helgheim.

Socialistisk Venstres Petter Eide säger att den statistik som kommit fram måste användas för att ”skapa en korrekt bild och sedan utforma politiken därefter”. 

– All kunskap är bra. Jag tycker inte man ska begränsa kunskapsinhämtningen för att vi skulle vara rädda för vad som skulle kunna komma fram, säger Eide.

Foto: Grafik / SVT
Foto: Grafik / SVT
Foto: Grafik / SVT

FAKTA

De som ingick i undersökningen var bosatta i Norge 2010. Personer på tillfälligt besök i landet ingår alltså inte i statistiken.

Som invandrare räknas en person som är född utanför Norge och som har två utlandsfödda föräldrar.

Barn till invandrare är personer födda i Norge av två invandrade föräldrar.

Resten av befolkningen är ”övriga”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.