Helena Salomonson (S) och Joakim Wallerstein (SD) – partiernas syn på Twitter är att det är ett socialt medium främst för journalister och politiker Foto: TT/press

Partierna inte oroade: ”Twitter en ankdamm för journalister och självutnämnda experter”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheters granskning visar att frågor om integration och invandring samt lag och ordning får mycket stort genomslag på Twitter. Frågor om skola och sjukvård är däremot iskalla. De stora riksdagspartierna tror dock inte att det kommer att påverka valdebatten.

Partiernas syn på Twitter är att det är ett socialt medium främst för journalister och politiker. Visserligen kan en debatt som startar på Twitter ge ringar på vattnet och spilla över till andra medier, men det är i första hand Facebook som är viktigt för att föra ut de politiska budskapen.

– Vi ser Twitter lite som en ankdamm för journalister och självutnämnda experter, säger Joakim Wallerstein, kommunikationschef hos Sverigedemokraterna.

#åsiktsfabriken

– Vi finns på Twitter, men det är på Facebook vi träffar de vanliga väljarna. Vi har annonser livesändningar där man kan ställa frågor till politiker, säger Socialdemokraternas kommunikationschef Helena Salomonson.

Sjukvården syns inte till

SVT:s granskning visar att de politiska frågor som väljarna i olika undersökningar rankar högt, får mycket lågt genomslag på Twitter. Sjukvården, som är en av väljarnas allra viktigaste valfrågor i en rad opinionsmätningar, syns knappt alls i vår kartläggning av vad som sprids mest från landets ledarskribenter.

– Jag ser det inte som särskilt märkligt att de här ämnena ligger i topp, det är ungefär så som det ser ut i samhället i stort i dag, säger Joakim Wallerstein, kommunikationschef på Sverigedemokraterna.

Hampus Knutsson, kommunikationschef hos Moderaterna, tror inte att sjukvårdens frånvaro från Twitter innebär att ämnet försvinner från valdebatten.

– Det är inte debatten på Twitter som styr valrörelsen. Jag är övertygad om att det kommer att vara en bred palett av frågor som kommer att debatteras och att sjukvården är en av dem, säger Hampus Knutsson.

Misstänkta botar

SVT:s kartläggning visar också att det finns konton som är mycket aktiva i att sprida vidare politiska budskap på Twitter. Flera av kontona i vår undersökning visar tydliga tecken på att vara så kallade botar, konton som automatiskt postar inlägg på Twitter. Enligt FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, visar vart tionde konto den här typen av automatiserat beteende. 

Björn Palmertz, expert på påverkansoperationer vid Försvarshögskolan, känner igen mönstren med automatiserade konton från tidigare val i andra länder. Han efterlyser en djupare analys av hotbilden:

– Jag tror man måste sluta fokusera på enbart hot. Man får titta på vad i vårt samhälle som skulle kunna vara sårbarheter som andra vill utnyttja. Att förvränga information där människor är engagerade eller att hitta glapp där olika grupper, med rätta, tycker helt olika där kan man gå in och spela olika grupper mot varandra. Detta såg vi i amerikanska valet där man nästan försökte hetsa olika grupper mot varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#åsiktsfabriken

Mer i ämnet