I klippet: Hör FOI:s Johan Fernqvist om de politiska botarna på Twitter. Foto: Pixabay/Wikimedia commons

Ny rapport: Kraftig ökning av politiska bottar på Twitter – starkt stöd för SD

Uppdaterad
Publicerad

Antalet misstänkta botar som diskuterar svensk politik och det svenska valet på Twitter har ökat markant under de senaste veckorna. Det visar en ny rapport från Försvarets forskningsinstitut, FOI. Bottarna har också en tydlig politisk slagsida.

Tidigare i år visade en SVT-granskning att det finns misstänkta bottar i den politiska diskussionen på Twitter.

Nu har FOI undersökt innehållet i tweets under fem månaders tid, och kan dra flera slutatser. Antalet misstänkta bottar, ”automatiserade konton”, har fördubblats från juli till augusti.

#åsiktsfabriken

Support för SD

FOI har också gjort en innehållsanalys där man undersökt vilka partier de olika kontona ger support för.

– Där har vi sett att automatiserade konton i högre grad ger stöd för Sverigedemokraterna, säger FOI-forskaren Johan Fernquist till SVT.

Sverigedemokraterna är det parti som får mest sympatier från bottarna – 47 procent jämfört med 28 procent bland de genuina kontona.

Nationalistiska och invandringskritiska

FOI konstaterar att bottar som twittrar om valet och politik “oftast har ett nationalistiskt, eller invandringskritiskt, budskap”.

Majoriteten av de konton som blivit avstängda eller borttagna av Twitter är konton som uttrycker traditionella, auktoritära och nationalistiska åsikter.

Undersökningen ger inget svar på vilka personer som ligger bakom bottarna.

Åkesson: Rena grekiskan

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fick på onsdagen frågor från TV4 om de misstänkta kontonas support för SD.

– Jag begriper knappt det där, så ärligt talat kan jag inte svara på de frågorna. För mig är det rena grekiskan, för att använda ett gammalt uttryck, sa Åkesson

Så har FOI gjort sin undersökning

  • FOI har analyserat alla tweets som är märkta med hashtaggarkopplade till svensk politik och valet, exempelvis #svpol och#val2018.
  • Totalt har FOI undersökt nästan 600 000 tweets som ärproducerade av strax över 45 000 konton.
  • Data är inhämtad underperioden 5 mars till 20 augusti 2018.
  • FOI har använt maskininlärningför att klassificera kontona som antingen genuina ellerautomatiserade. Ett genuint konto är ett konto som hanteras av enmänniska utan att uppvisa ett automatiserat beteende.
  • Bland detwitterkonton som FOI har analyserat ligger andelen botar mellan 6och 17 procent, beroende på hur många botar som finns bland deborttagna och avstängda kontona. (Andelen botar kan vara högrebland borttagna/avstängda.)
  • FOI benämner bot som ett konto med ett ”automatiserat beteende”. Det kan vara ett konto som styrs automatiskt av en mjukvara (social bot), hanterat av en person som är anställd för att sprida propaganda (sockpuppet) eller hanterat av en privatperson som använder kontot för att kontinuerligt och i hög omfattning kopiera eller retweeta innehåll. Effekten av sådant beteende är densamma, oavsett om det är en människa eller mjukvara som ligger bakom kontot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#åsiktsfabriken

Mer i ämnet