Programledarna berättar om det nya i SVT:s partiledardebatt. Foto: SVT

Partiledardebatt i Agenda efter höstbudgeten – här är ämnena och duellerna

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det dags för riksdagspartiernas ledare att mötas i SVT:s Agenda. Klimat, migration, välfärden och kriminalitet är huvudämnena för debatten.

Debatten äger rum efter att den första höstbudgeten presenterats av Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd av Centerpartiet och Liberalerna.

– Nu visar det sig på alla områden vilket genomslag samarbetspartierna får för sin politik och vilket genomslag den rödgröna regeringen har för sin, säger Agendas redaktör David Oscarsson.

Överens om klimatmålen – men inte vägen dit

På söndag inleds varje ämne med att två av partiledarna möts i en duell, därefter släpps de andra sex in i debatten. Först ut på söndag är statsminister Stefan Löfven och moderatledaren Ulf Kristersson i en duell om klimatet.

– Det är en fråga som varit het under hösten med ett klimatmöte i New York och ett nytt som väntar i Sydamerika. Det är också ett ämne där partierna har skilda åsikter om hur man ska nå målet om nollutsläpp av koldioxid år 2045.

Valet föll på Löfven och Kristersson eftersom de är överens om målsättningen, men inte om vägen dit.

– Kärnkraftens vara eller icke vara är de inte överens om och de har olika syn på Klimatklivet. Klimatet har en så framträdande plats i offentligheten så det blir spännande att höra statsministern och oppositionsledaren, säger David Oscarsson.

Premiär för Sabuni

Det andra debattämnet är migration där Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni ställs mot Jonas Sjöstedt (V).

– Partierna ska försöka komma överens om en ny migrationspolitik och vi vill höra hur de ser på migrationen i framtiden. Det är första gången Nyamko Sabuni är med och det är spännande att höra om vill se en stramare eller mer generös asylpolitik. Jonas Sjöstedt är kanske den partiledare som tydligast vill tillbaka till ett generöst flyktingmottagande, säger David Oscarsson.

Agendas andra timme inleds under rubriken ”delat land” och kommer handla om förutsättningarna för välfärden i olika delar av landet.

– Annie Lööf och Jimmie Åkesson är två partiledare som båda hävdar att de för en politik som kan hjälpa landsbygden men de har olika recept och syn på vad man ska satsa på. Det blir en spännande debatt i ett läge där kommunerna har stora behov.

Söndagskvällens avslutande ämne är kriminalitet, där det sker snabba förändringar i lagstiftningen för att stoppa gängvåldet. De blocköverskridande samtalen i frågan avbröts efter att flera partier hoppat av.

– Per Bolund representerar regeringen, som inte ville gå riktigt lika långt vad gäller straffskärpningar som Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna, säger David Oscarsson.

Agendas partiledardebatt sänds i SVT2 och på SVT Play på söndag klockan 20.

Partiledardebatt 13 oktober – hålltider

Kl. 20 – 21

Klimatet

Duell: Stefan Löfven (S) – Ulf Kristersson (M)

Därefter debatt med samtliga.

Migrationen

Duell: Nyamko Sabuni (L) – Jonas Sjöstedt (V)

Debatt med samtliga.

Kl 21.15 – 22.15

Delat land

Duell: Annie Lööf (C) – Jimmie Åkesson (SD)

Debatt med samtliga.

Kriminalitet

Duell: Per Bolund (MP) – Ebba Busch Thor (KD)

Debatt med samtliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.