Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) och miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) håller ne pressträff på Strömparterren i Stockholm. Foto: Karin Wesslén/TT

Regeringen satsar 2,9 miljarder på miljö och klimat i höstbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lägger mer pengar på klimatsatsningarna Industriklivet och Klimatklivet i höstens budget. På miljösidan föreslås det mer pengar till att skydda naturområden och sanera haven.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) uppgav på fredagens pressträff att det handlar om satsningar på 2,9 miljarder. Bland annat så får de två olika klimatpotterna Industriklivet och Klimatklivet mer pengar än tidigare.

Tunga industrin ska få mer hjälp

Industriklivet är till för att minska den tunga industrins utsläpp för att nå målet om nollutsläpp år 2045. Pengarna kan gå både till forskning och investeringar. Första året med satsningen var det ungefär 120 miljoner av 300 miljoner kronor som betalades ut, uppger Energimyndigheten. Nu ska det finnas 600 miljoner kronor per år att ansöka om de kommande tre åren.

Pengarna i Klimatklivet ska skynda på omställningen på lokal nivå och har bland annat gått till elbussar och biogasproduktion. Det övergripande syftet är att minska utsläppen av växthusgaser.

Enligt Miljöpartiets språkrör kommer det finnas närmare två miljarder i höstbudgeten att ansöka om. Hittills har mestadels privata företag sökt pengarna, enligt Naturvårdsverket, men även kommuner och regioner har tagit del av dem.

Vill få bort tunga transporter från vägarna

En annan nyhet som presenterades på tisdagen är att premien för eldrivna bussar breddas och även ska omfatta lastbilar och arbetsmaskiner, som till exempel traktorer och hjullastare.

Bonusen för att flytta transporter från vägar till sjöfart förlängs dessutom.

”Gamla miljösynder”

Miljösatsningarna i budgeten handlar om att bevara, skydda och sanera naturområden och hav och vatten.

Pengarna ska bland annat gå till att sköta naturreservat och att anlägga nya. Per Bolund pratade om värdet av den biologiska mångfalden och pekade särskilt ut bin och andra pollinatörer som viktiga. Både skyddet för och kunskapen om dessa får mer resurser.

När det gäller haven ska ytterligare 65 miljoner gå till att sanera haven och 240 miljoner föreslås gå till bland insatser mot övergödning.

– Det finns gamla miljösynder som behöver städas upp, säger Isabella Lövin.

M: ”Mycket som är ineffektivt”

Moderaternas Elisabeth Svantesson säger i en kommentar till SVT:

-Det finns delar som är mycket bra men dessvärre också mycket som är ineffektivt. Man lägger den största delen på satsningar som vi vet inte har effekt och klimatet är alldeles för viktigt för att man ska lägga pengar på det som inte leder till minskade utsläpp.

Det Elisabeth Svantesson kallar ineffektivt är Klimatklivet som tidigare har kritiserats av Konjunkturinstitutet och Riksrevisionen för att kosta för mycket i förhållande till hur stora utsläppsminskningar det ger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet