Stefan Löfven. Foto: TT

Partiledardebatt i riksdagen – sista innan valåret inleds

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen anklagade i partiledardebatten statsminister Stefan Löfven (S) för att inte se klyftorna i Sverige.

Löfven varnade för att borgerliga skattesänkningar inte löser problemen.

Riksdagens partiledardebatt handlade mycket om klyftorna i Sverige och integrationen av invandrare. Statsministern angrep framförallt sin huvudrival om statsministerposten: Anna Kinberg Batra (M).

Vid flera tillfällen varnade han inte bara för moderata skattesänkningar, utan också för att Kinberg Batra ska samarbeta med SD.

LÄS MER: Mycket som står på spel för partiledarna under dagens debatt

Tog upp SD

Löfven lyfte bland annat fram att brottsligheten i utsatta områden kräver satsningar på polisen och på sociala investeringar.

-Det löses inte med stora skattesänkningar, det löses inte med samarbete med SD, det kan jag lova, sade statsministern.

SD är en känslig punkt för Moderatledaren, eftersom Moderaternas opinionsras ofta kopplas ihop med hennes utspel i vintras om att öppna dörren för SD.

-Här går den tydligaste skiljelinjen i svensk politik. Regeringen å ena sidan, Moderaterna och SD å den andra. Vi prioriterar investeringar i vårt samhällsbygge, ni vill dränera samhällsbygget på resurser, sade Löfven.

Saknar polisstation

Moderatledaren fokuserade mycket på integrationen och de utsatta områdena och anklagade Löfven för att inte ta problemen på allvar.

-Det är anmärkningsvärt, sade hon.

-Varför är det så mycket viktigare att inrätta en ny jämställdhetsmyndighet än att öppna en polisstation i Södra Järva? frågade hon.

Södra Järva är ett utsatt område i nordvästra Stockholm.

Framför allt tryckte Kinberg Batra på att jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda måste bort, så att människor inte fastnar i bidragsberoende.

-Arbetslinjen måste utvecklas inte avvecklas, sade Kinberg Batra.

LÄS MER: Moderaterna Tappar kraftigt i Stockholm

Markerade mot SD

Liberalernas Jan Björklund angrep också Löfven för att inte göra tillräckligt mot klyftorna.

-Trots urstark konjunktur så ökar klyftorna i Sverige, sade han.

Björklund gjorde också en tydlig markering mot SD.

-Det finns de som tror att söndring och splittring mellan människor är vägen framåt för ett samhälle som ska hålla ihop. Att hålla extremismen utanför makt och inflytande och att hålla samman Sverige och överbrygga klyftor, det är den liberala huvuduppgiften under kommande år, sade han.

LÄS MER: Birgitta Ohlsson utmanar Björklund om platsen som partiledare

Tår i ögat

SD:s ledare Jimmie Åkesson tyckte att statsministern skönmålade läget i Sverige och sade att han nästan fick en tår i ögonen när han hörde Löfven.

-Vi hör hur fantastiskt bra det går för Sverige, och den som ifrågasätter den bilden av hur fantastiskt det går beskylls för att sprida falska nyheter och svartmåla, sade han.

-Visst kan man säga att det går förhållandevis bra för Sverige. Men Sverige mår inte bra, välfärden mår inte bra och det tydligaste exemplet är sjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.