Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderatledaren Ulf Kristersson (M) hade olika åsikter om arbetslösheten i Sverige. Foto: Fredrik Sandberg / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kristersson om Löfven: ”Ett ofantligt misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten blev ett hett ämne i den första replikväxlingen i dagens riksdagsdebatt, när statsminister Löfven fick försvara sig mot Kristersson om varför Sverige har en av de sämsta siffrorna i Europa.
– Ett ofantligt misslyckande, säger Kristersson.

När alla partierna fått hålla sina inledande tal tog Moderatledaren Ulf Kristersson direkt tillfället i akt att ställa Stefan Löfven mot väggen om den ökande arbetslösheten i Sverige.

– Arbetslösheten ökar varje dag. Det är fler långtidsarbetslösa nu än när ni tillträdde. För sex år sedan satte Löfven upp ett mål om att ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020. Sverige har nu EU:s fjärde högsta. Det är ett ofantligt misslyckande.

”Lägre arbetskraftsdeltagande bland kvinnor”

Löfven svarar med att arbetslösheten har gått ned sedan de tillträdde år 2014, och att det dessutom finns andra orsaker.

– Vi har fler personer som vill in på arbetsmarknaden. Det är positivt. De som Ulf Kristersson vill jämföra sig med har mycket lägre arbetskraftsdeltagande bland kvinnor, säger Löfven.

”Bedrövligt för Sveriges kommuner”

Han fortsätter med att gå till motattack och beskylla Moderaternas politik för att göra det svårt för arbetslösa att hitta jobb igen.

– Ni förvägrar människor utbildning så man kommer i arbete igen. Det är bedrövligt för dem, men också för Sveriges kommuner som kommer få allt mindre möjligheter till välfärd, säger Löfven.

”Regeringens 'pyttipanna-politik'”

Jimmie Åkesson (SD) talade om ett Sverige som har slitits isär och står på ruinens brant. Han pratade om att regeringens ”pyttipanna-politik” inte längre kan leverera välfärd.

– Budgeten är ett slag i ansiktet på kommuner med stora underskott. Vi prioriterar äldres rätt till värdig ålderdom före friår, sjukas rätt till vård före familjevecka, omsorg före skattesänkning till de med mest, säger Åkesson.

Lövin (MP) citerar Greta Thunberg

Isabella Lövin (MP) la sitt fokus på klimatet och höll upp rapporten från IPCC. Framför allt kritiserade hon M och SD som vill sänka skatten på bensin och diesel med sju miljarder kronor.

– Pengar skulle kunna användas till sjukvård, skola och klimatarbete. Jag säger som Greta Thunberg: ”Hur vågar ni?”

Lövin tar upp att många tycker att det inte spelar någon roll om ett litet land som Sverige gör något för att stoppa klimatförändringarna ifall andra länder inte också gör det.

– Säger ni samma om kvinnors rättigheter som vi har, för att andra inte har det. Att vi har föräldraledighet och fria val och sopsortering, för att andra inte har det, säger hon.

  1. Statsminister Stefan Löfven (S)
  2. Ulf Kristersson (M)
  3. Jimmie Åkesson (SD)
  4. Annie Lööf (C)
  5. Jonas Sjöstedt (V)
  6. Ebba Busch Thor (KD)
  7. Johan Pehrson (L)
  8. Isabella Lövin (MP)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer