Foto: Hossein Salmazadeh/TT

Partiledardebatt utan SD på Stockholm Pride

Uppdaterad
Publicerad

Det var större enighet än vanligt när riksdagspartiernas ledare, minus Sverigedemokraternas och plus Feministiskt initiativs, möttes i en debatt anordnad av RFSL på fredagen. I debatten diskuteras partiernas politik i hbtq-frågor.

Stämningen var mer uppsluppen än under en normal debatt i riksdagen, särskilt i ett segment då partiledarna skulle höja en regnbågsflagga om man höll med om påståenden som lästes upp.

Det blev till exempel ett enhälligt ja på frågan om det behövs en ny tillhörighetslag och ett enhälligt nej när det gällde förekomsten av homofobi i de egna leden. Partiledarna var också överens om att intoleransen i samhället har ökat.

Skilda åsikter om nazistförbud

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen fick utrymme under dagens debatt. Att NMR tilläts demonstrera ledde till att RFSL Ungdom ställde in sin medverkan i Visby och flera av partiledarna höll med om att homofobiska och nazistiska organisationer behöver förbjudas.

– Nazister har inget att göra i Sverige i, sa statsminister Stefan Löfven, vars parti är för ett förbud.

Men vissa höll sina flaggor nere. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt förklarade att han inte vill ändra på organisationsfriheten och Liberalernas Jan Björklund menade att dagens lagar borde räcka för att hålla nazister borta från Almedalen.

– Nazism är ingen åsikt, den är ett brott mot mänskligheten, sa Annie Lööf, vars tal i Almedalen förra månaden stördes av skränande NMR-medlemmar.

SD inte välkomna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var inte inbjuden att delta, eftersom RFSL anser att partiet motarbetar HTBQ-personers intressen. Sandra Ehne, förbundsordförande för RFSL, säger att organisationen har hållit den linjen sedan 2010.

Trots Sverigedemokraternas frånvaro på scen var partiet ett diskussionsämne. Alla flaggor höjdes i vädret vid påståendet ”SD är ett homofobt parti som vi inte kommer att samarbeta med”.

– Vi kommer aldrig låta SD pressa oss till att gå ifrån våra värderingar, sa Kristdemokraternas Ebba Busch-Thor.

Däremot medverkade Feministiskt initiativ (Fi), som inte sitter i riksdagen. Enligt en rapport som RFSL släppte på fredagen så är Fi det parti vars riksdagskandidaters åsikter mest stämmer överens med RFSL:s ståndpunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.