Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var en av de som är kritiska till den europeiska minimilönen som EU kan komma att införa. Foto: Claudio Bresciani/TT

Partier kritiska till europeisk minimilön

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har riksdagen en partiledardebatt med fokus på EU-politik. En fråga som fick många att reagera var frågan om en europeisk minimilön, ett ämne som oroar LO och Svenskt näringsliv.

– Ett sammanhållet EU är vår bästa tillgång när världen är orolig, sa Stefan Löfven inledningsvis i sitt anförande.

Sverige ska driva på för en skärpning av klimatomställning och att lönedumpning ska bort, menar Löfven.

– Sverige ska fortsätta leda arbetet för en tryggare arbetsmarknad, med trygga och säkra jobb. Den nordiska modellen ska respekteras när EU diskuterar minimilöner, sa Löfven.

Den så kallade nordiska modellen innebär att EU-medborgare som arbetar i Sverige ska omfattas av kollektivavtal och ha samma arbetsvillkor som sina inhemska kollegor.

Kritik mot europeiska minimilöner

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen, vill se en europeisk minimilön. Det är ett allvarligt hot mot den svenska kollektivavtalsmodellen, skriver bland andra LO och Svenskt näringsliv i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) undrar vad regeringen tänker göra kring minimilöner.

– Hur ska Löfven se till att den nordiska modellen respekteras inom EU? frågade Jimmie Åkesson.

Löfven svarade att Sverige ska slå vakt om den nordiska modellen och att man inte ska ha direktiv på detta område. Statsministern underströk att det är bra att resten av Europa vill ha schyssta villkor.

– Men det ska inte ske på bekostnad av den svenska modellen. Vi har världens bästa lönebildningssystem, svarade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.