Stefan Löfven (S), Jimmie Åkesson (SD) och Anna Kinberg Batra (M). Foto: SVT

Partiledarnas analys av debatten: Högt tonläge och käbbligt

Uppdaterad
Publicerad

Segregation, bostäder, och bristen på lärare var några av de ämnen som debatterades livligt när riksdagens partiledare möttes i SVT:s Agenda. Högt tonläge och stundtals käbbligt var ord som dök upp när huvudpersonerna själva fick analysera debatten, efter sändningen.

– Väldigt intensivt, många ville ha ordet samtidigt ibland vilket var lite annorlunda från förr, säger Annie Lööf (C).

Centerledaren hamnade flera gånger mitt i den verbala debattstridens hetta. Bland annat i frågan om krav på hårdare tag mot de som ger sig på ambulanspersonal, något som kom att sätta tonen i partiledardebattens inledning.

– Det är nolltolerans mot stenkastning. Lägg fram förslaget, du har stöd i riksdagen, uppmanade Annie Lööf (C) statsminister Löfven, som pressades från flera fronter.

Löfven kvar på krigsstigen

De var totalt åtta stycken, ett knippe tungviktare på den svenska politiska scenen 2016 som möttes i SVT-studion under söndagskvällen. Strax efter sändningen var Stefan Löfven (S), som flera gånger hamnade i skottgluggen, fortfarande tämligen stridslysten.

– Vi står för ett samhällsbygge, de står för skattesänkningar. Vi vill utveckla den svenska modellen, de vill avveckla den, säger han han.

Moderaternas partiledare valde ordet klargörande för att med ett ord sammanfatta hur hon upplevde debatten.

– Vi talade från Alliansens sida väldigt mycket om jobb, hur vi stärker svensk ekonomi, säger Anna Kinberg Batra, och fortsätter med en känga åt sina motståndare:

– Det var högt tonläge och väldigt mycket retorik från vänsterpartierna, men väldigt lite konkreta förslag.

Åkesson: ”Mycket käbbel”

Jimmie Åkesson (SD) var nöjd efter sändningen, han tycker att debatten blev rapp och ganska bra överlag.

– Sedan finns det alltid saker som kanske borde sägas, och det är mycket käbbel mellan blocken. Men det hör väl till, säger han.

För nyvalda språkröret Isabella Lövin (MP) innebar söndagens partiledardebatt den första. Hon verkade nästan lättad efter sändningen.

– Jag är glad att jag stod på benen, säger hon.

Var det målet?

– Ja, det var verkligen målet... och att försöka hålla tråden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt maj 2016

Mer i ämnet