Stefan Löfven och Annie Lööf. Foto: SVT

Het debatt om att ”sälja barn”

Uppdaterad
Publicerad

När den sista frågan i partiledardebatten – lärarbristen – skulle avhandlas hettade det till rejält mellan statsminister Stefan Löfven, Annie Lööf och Ebba Busch Thor.

Bristen på lärare är ett växande problem. Intresset för lärarutbildningen är lågt, och många lärare hoppar av bara efter tre år i yrket.

Inom några år kommer det behövas 40.000 nya lärare, enligt Skolverket.

Partiledardebatt maj 2016

Återförstatliga skolan

Frågan ställdes först till förre utbildningsministern Jan Björklund: Hur ska vi få fler lärare till skolan?

– Problemet är inte att det är för få som söker till lärarutbildningen utan att det är för många som hoppar av, sade han och skyllde på kommunaliseringen av skolan som gjorde den till en oattraktiv arbetsplats.

Jonas Sjöstedt höll med Björklund om att återförstatliga skolan.

”Kompis istället för lärare”

Ebba Busch Thor menade att lärarnas roll har nedvärderats:

– Istället för att vara lärare ska man vara kompis i stället.

Löfven håller med om att lärarna ska få vara ”proffs”.

– Ja proffsen ska få vara proffs, men det är konstigt att du säger detta nu eftersom det var under era mandatperioder som lärarinna klagade mest på detaljstyrning.

”Barn till salu”

Annie Lööf reagerade starkt mot att statsministern tidigare sagt att privatisering av skolor betyder att ”barn är till salu”. Detta i samband med att skolföretaget Academedia ska börsintroduceras.

– Jag läste i dag att Löfven sagt att barn blir en handelsvara på börsen – det anstår inte en statsminister att uttrycka sig på det sättet.

– Det är väl uppenbart att skattebetalarnas pengar inte ska gå till vinster, vi har 60.000 barn som är till salu på börsen, svarade Stefan Löfven.

– Det här är fruktansvärt, utbrast Ebba Busch Thor, här har vi barn som utsatts för trafficking och du talar om att ”sälja barn”.

Se klipp ur debatten ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt maj 2016

Mer i ämnet