Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att regeringen tillsätter en grupp som ska se över vilka insatser som behöver göras för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Stefan Löfven om partisamtalen om mäns våld mot kvinnor: ”Allas plikt”

Uppdaterad
Publicerad

”Det är allas vår plikt att se till att mäns våld mot kvinnor bekämpas.” Det skriver statsminister Stefan Löfven på Facebook inför dagens partisamtal om det dödliga kvinnovåldet.

Det var som en reaktion på de senaste veckornas tragiska exempel på dödligt våld mot kvinnor som Centerpartiets partiledare Annie Lööf krävde politisk samling. En uppmaning som jämställdhetsminister Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, hörsammade.

En vecka senare blir det verklighet, åtminstone i form av ett möte. Flera ministrar deltar liksom representanter för riksdagens partier. Samtliga partiledare ska enligt TT ha tackat ja. I mötet deltar även myndigheter och organisationer från civilsamhället.

Krisgrupp bildad

Partierna är överens om skärpta straff för våld mot kvinnor, men åsikter om hur det ska genomföras går isär. Tanken med mötet är att försöka enas om vad som ska göras. En krisgrupp har redan bildats.

Statsministern publicerade redan på morgonen ett långt inlägg på Facebook om det faktum att i snitt 15 kvinnor dödas av sin partner varje år.

”Det här är avskyvärda handlingar som samhället aldrig får blunda eller någonsin hitta ursäkter för. Istället måste samhällets samlade kraft slå tillbaka mot våldet. Det kommer att kräva mycket av många. Vi ska slå larm, visa civilkurage och från tidig ålder prata med pojkar och män om att manlighet inte är att slå eller förtrycka kvinnor.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.