Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vänsterpartiet tycker att det ska vara lättare att straffa med kontaktförbud. Nooshi Dadgostar (V), Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C) uttalar sig här om den pågående debatten om kvinnovåld. Foto: SVT

Det här föreslår riksdagspartierna för att stoppa mäns våld mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Under tre veckor i april mördades fem kvinnor i Sverige. Det har fått såväl partipolitiker som ideella organisationer, krafter och privatpersoner att kräva krafttag och mer åtgärder för att förhindra att män dödar kvinnor i nära relationer.

SVT Nyheter har frågat samtliga riksdagspartier vilka de anser vara deras viktigaste förslag och åtgärder för att stoppa det dödliga våldet.

Efter de uppmärksammade kvinnomorden har rikspolischef Anders Thornberg försäkrat att polisen har en nollvision för mäns våld mot kvinnor. Flera partier har markerat mot våldet och redogjort för tidigare och nya åtgärder på området, och jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) har bjudit in till partisamtal.

Men hur vill politikerna då åstadkomma förändring?

Centerpartiet

 • Straffskärpningar för sexualbrott och för återfall i brottslighet, kriminalisering av kontrollerande beteende och förstärkt sex- och samlevnadsundervisning.
 • Öka basanslaget och återföra kunskapsuppdraget till Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) samt en stabil finansiering av landets kvinnojourer, öka kunskapen kring våld i nära relationer hos till exempel vårdpersonal och förbättra vittnesskyddet så att fler vågar anmäla.Drabbade ska få brottsofferstöd inom ett dygn från polisanmälan.
 • Elektronisk fotboja ska användas vid kontaktförbud och vara obligatoriskt för allvarligare brott i nära relation. Även obligatoriskt medling när det handlar om hantering av barn, för att stoppa fortsatt förtryck och kontroll.

Kristdemokraterna

 • Skärpta straff för våldtäkt, misshandel och grov kvinnofridskränkning.
 • Fotboja ska alltid övervägas vid kontaktförbud.
 • Gemensam vårdnad ska som huvudregel inte vara aktuellt om det finns en dom om kontaktförbud eller våld i familjen, och ökade medel till kvinnojourerna.

På sociala medier har Kristdemokraterna även delat en lång lista förslag som rör trygghet och mäns våld mot kvinnor, hämtade från partiets nyligen presenterade jämställdhetsprogram.

Liberalerna

 • Säkra tillgången till jourlägenheter och skyddade boenden genom att ge kvinno- och tjejjourerna stabila och långsiktiga villkor.
 • Elektronisk fotboja ska användas tidigare och oftare när en person döms till kontaktförbud, höjt minimistraffet, skärpta straff och bredda kvinnofridskränkning och fridskränkningsbrottet.
 • Mer förebyggande insatser för att bryta destruktiva könsroller. Den som dömts för grova brott mot närstående eller grova sexualbrott och vägrar delta i behandlingsprogram ska över huvud taget inte vara aktuell för villkorlig frigivning.
 • Inrätta en haverikommission för att granska enskilda fall av dödligt våld och andra grova våldsbrott.

Partiet efterlyser också en bättre samordning mellan olika departement och ett helhetsgrepp från regeringen i arbetet mot mäns våld mot kvinnor, hedersvåld och våld i samkönade relationer. Har också begärt särskild debatt i riksdagen om våld mot kvinnor.

Miljöpartiet

Har inte svarat på enkäten. Men språkröret och ministern Märta Stenevi säger i en intervju med SVT:s Morgonstudion att hon bland annat vill se skärpta straff.

– Vi måste få straffnivåer som innebär att lagarna blir effektiva, säger hon.

Moderaterna

 • Skärpt straff för grov kvinnofridskränkning, från fängelse mellan nio månader och sex år till fängelse mellan ett år och tio år.
 • Sänkt gräns för så kallad ”obligatorisk häktning”, från minimistraff om två års fängelse till ett års fängelse. Enligt Moderaterna skulle det tillsammans med föreslagen straffskärpning innebära att personer som är misstänkta för grov kvinnofridskränkning normalt sett skulle häktas.
 • Vill att fotboja ska användas mycket oftare vid kontaktförbud, och redan från början om en riskbedömning visar att det finns behov av det. Och det ska inte, som i dag, krävas att den som har kontaktförbud bryter mot det för att få fotboja. Straffen för den som bryter mot kontaktförbudet ska också skärpas.

Socialdemokraterna

 • Fortsatta satsningar på polis och åklagare med bland annat 350 nya utredare inom polisen för att utreda sexualbrott, brott mot barn och brott i nära relation.
 • Ytterligare straffskärpningar för sexuellt våld och utökade möjligheter att sätta fotboja på förföljande män. 
 • Vi vill se till att kvinnojourerna får en långsiktig finansiering och att kvinnojourer slipper konkurrera med vinstdrivande aktörer i offentliga upphandlingar.

Sverigedemokraterna

 • Skärpta straff för allvarliga brott mot person, inklusive grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning.
 • Utökad kontroll av gärningsmän genom att underlätta meddelande av kontaktförbud, och inför elektronisk övervakning vid första beslutet.
 • Stärk Sveriges kvinnojourer. Alla ska ha möjlighet att söka, hitta och få hjälp av myndigheter eller organisationer för att undvika dessa situationer.

Vänsterpartiet

Har inte svarat på enkäten. Men partiledaren Nooshi Dadgostar säger till SVT att hon vill att det ska vara lättare för våldsutsatta kvinnor att få kontaktförbud utfärdat. Vänsterpartiet vill också se en långsiktig finansiering av kvinnojourerna samt en haverikommission efter varje dödsfall som kartlägger vad som gått fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer