Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur skakigt är Socialdemokraternas regeringsunderlag? Hör partisekreteraren i klippet. Foto: SVT

Partisekreteraren: Förnedringsklausulen var fel

Uppdaterad
Publicerad

Det var fel av Socialdemokraterna att i januariavtalet gå med på ”förnedringsklausulen” – att inte ge Vänsterpartiet någon makt över regeringens politik, menar Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin. Men nu är S och V överens om formerna för Vänsterpartiets inflytande, enligt SVT:s källor.

Det har rört på sig i förhandlingarna mellan S och V, uppger en källa inom Vänsterpartiet med insyn i regeringsförhandlingarna. Regeringen ska ha flyttat på sig och V uppges vara nöjda när det gäller formerna för hur partiet ska få inflytande. Nu har förhandlingarna gått över till att handla om sakfrågorna, främst frågan om höjd garantipension i vårändringsbudgeten. I den här frågan är man ännu inte överens, enligt källan. 

Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare, vill inte bekräfta uppgifterna men säger i Agenda att han hoppfull att frågan om inflytande går att lösa.

– Det finns så klart på bordet tillsammans med pensionerna. Jag kan inte låsa mig i exakt vad detta ska landa i, men jag är förhoppningsfull och positiv att detta ska gå och lösa.

Han menar att det var fel att det i januariavtalet fanns en klausul som innebar Vänsterpartiet inte skulle ha något inflytande på regeringens politik. Vänsterpartiet har kallat det för en ”förnedringsklausul” 

– Det var fel. Nu har vi ett annat läge där vi kan sitta ned och samtala med varandra. Till viss del kan jag förstå Vänsterpartiets frustration, men nu sitter vi ner och förhandlar med varandra, säger Tobias Baudin, som inte i detalj går in på vad S och V har kommit överens om under förhandlingarna.

”Bådar gott” 

På måndag klockan 12 ska Magdalena Andersson ge besked till talmannen om hon har tillräckligt stöd för att bilda regering. Vänsterpartiet blir avgörande i frågan, regeringen har förhandlat med partiet under söndagen.  

– Vänsterpartiet har varit tydliga med att de vill se Magdalena Andersson som statsminister och att de vill göra något med pensionerna, inte minst för dem som har lägst pensioner, säger Tobias Baudin. 

– Det bådar gott, det vill vi också göra, fortsätter han. 

Flera hinder på vägen 

Men även om Socialdemokraterna får Vänsterpartiet på sin sida, kan ett annat hinder stå i vägen. Centerpartiet hotar med att inte rösta på regeringens budget om Vänsterpartiet får för stort inflytande i förhandlingarna som nu pågår.  

– Landet måste regeras, då måste vi få stöd från flera inblandade parter. Alla parter måste kunna bära denna överenskommelsen, säger Tobias Baudin. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.