Magdalena Anderssons (S) tidsfrist för att sondera regeringsunderlag går ut på måndagen. Foto: Fredrik Sanberg/TT

Ännu inget besked från Magdalena Andersson – V-förhandlingar pågår

Uppdaterad
Publicerad

Klockan klämtar för S-ledaren Magdalena Andersson. I morgon klockan 12 måste hon lämna besked till talmannen om huruvida hon lyckats sondera fram ett regeringsunderlag eller inte. Förhandlingar pågår fortfarande med Vänsterpartiet, enligt SVT:s källor.

Efter avstämningen med talman Andreas Norlén i fredags beslutades att Andersson fick förlängt sonderingsuppdrag. Hon har nu till måndag på sig att nå en överenskommelse med andra partier för att säkra en majoritet i riksdagen. Söndag eftermiddag har ännu inget besked kommit från Andersson om hon lyckats komma överens med Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar.

S-ledarens förhandlingar med Vänsterpartiet har pågått hela helgen och pågår fortfarande på söndagseftermiddagen, och deltar i samtalen gör även regeringspartnern Miljöpartiet.

”Konstruktiva förhandlingar”

Enligt V-källors uppgifter till SVT Nyheter under fredagen var läget låst – men både Dadgostar och Andersson har beskrivit veckans samtal som konstruktiva.

– Vi har nu konstruktiva förhandlingar. Det har alltid handlat om att få en höjning av garantipensionerna. De låga svenska pensionerna måste upp, säger Dadgostar på väg in till mötet med S och MP på söndagen.

V har tidigare lagt fram tre krav som partiet har för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Det handlar om höjda pensioner, en förbättrad sjukförsäkring och spelreglerna för regeringsunderlaget, det vill säga hur Vänsterpartiets inflytande över regeringsmakten ska se ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Vänsterpartiledaren om förhandlingarna med Socialdemokraterna. Foto: Oscar Fries/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer