Till vänster Liberalernas partisekreterare Juno Blom och till höger Liberala Ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari. Foto: SVT/Pressbild: Hamid Ershad Sarabi

Partisekreteraren om Liberalernas krissiffror: ”Bara att ta fram kamplusten”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna rasar till 2,5 procent och ligger under riksdagsspärren visar SCB:s stora partisympatiundersökning.

– Liberalerna har en förmåga att resa sig, så det är bara att ta fram kamplusten, säger partisekreterare Juno Blom i Aktuellt.

Hon säger att hon känner besvikelse och ilska över siffrorna och att partiet gjort många väljare besvikna i och med januariavtalet. Men att ”det inte går att lägga sig ner och gråta”.

– När vi gick in i januarisamarbetet så var det första gången i modern tid som vi släppte fram en socialdemokratisk statsminister så aktivt som vi gjorde. Många väljare som röstade på oss förväntade sig att vi skulle backa upp en borgerlig statsminister. Det är klart att det finns en besvikelse. Men nu har vi gjort ett nytt vägval. Liberalerna har en förmåga att resa sig, så det är bara att ta fram kamplusten och visa att vi har en politik som verkligen behövs i dag.

Luf: Djupare problem

Moderpartiets tapp kommer inte som någon överraskning för Romina Pourmokhtari, ordförande för Liberala ungdomsförbundet (Luf).

– De som är förvånade är de som argumenterar för att opinionen kommer att vända bara vi ändrar riktning i regeringsfrågan, och att vi då på något magiskt sätt får fler väljare, säger hon.

Beskedet i regeringsfrågan har skrämt bort en del väljare, men Luf-ordföranden menar att anledningarna bakom partiets problem ligger djupare.

”Handlar inte om Sabuni”

– Det handlar inte om Nyamko Sabuni eller regeringsfrågan. Partiet uppfattas som vacklande och man vet inte riktigt vad man får om man röstar på oss. Vi behöver i grunden se över vilket parti vi ska vara.

Romina Pourmokhtari vill se ett parti som fokuserar mer på skola, integration och klimat.

– Vi kan inte låta som resten av högern. Vi behöver prata om vår politik och inte springa på samma bollar som M, KD och SD, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.